BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 november 2013 @ 14:00 door | Geen reacties

Larry Carlton in Middelburg

Als semiprofessioneel gitarist heb ik al aardig wat bands en gitaristen aan het werk mogen zien op het podium de afgelopen dertig jaar. Er waren echter twee gitaristen die ik tot op heden nog niet had gezien. Dit waren Larry Carlton en Eddie Van Halen.

 Een droom…
Van de week op een herfstige avond ging een wens van mij in vervulling. Meester gitarist Larry Carlton trad op in (of all places) het Schuttershof te Middelburg. Een bevriende collega muzikant had kaartjes geregeld en zo kon het gebeuren dat we om half negen des avonds een half uur voor aanvang van het optreden met een bak koffie in  de hand in afwachting waren van wat er komen ging.

Kennismaking
Voor de niet Larry Carlton kenners hierbij een beknopte kennismaking met deze virtuoos. Carlton is in 1948 geboren te Los Angeles in Amerika. Al op zes jarige leeftijd begint hij met gitaarspelen. Hij volgt een conservatorium opleiding en legt zich voornamelijk toe – naar het voorbeeld van onder andere  John Coltrane, Miles Davis en Wes Mongomery – op jazzmuziek en harmonieleer. Vanaf midden jaren zeventig is hij als studiogitarist werkzaam in L.A. en speelt bij benadering zo mee op een vijfhonderd platen per jaar als sessiegitarist ! Zo is hij bijvoorbeeld te horen op platen van Steely Dan, Michael Jackson, Christopher Cross en vele anderen.

Lesje nederigheid
Om iets over negenen betrad Carlton het podium samen met zijn begeleidingsband. Met daarin een hoofdrol zo bleek later, voor zijn zoon Travis Carlton op basgitaar. Carlton begon solo  met twee redelijk ingetogen stukken. Je kon een speld horen vallen in het volle Schuttershoftheater, wat zeker voor Zeeuwse begrippen een unicum mag heten. Blijkbaar dwingt deze man met zijn kwaliteit en staat van dienst meteen enorm veel respect en aandacht af bij het publiek. Na deze nummers kwam de band erbij en werd het een waar feest van zeer hoogstaande Jazz/Fusion en Latin nummers waarbij het spelplezier ervan afspatte. Het publiek wat voornamelijk uit (Zeeuwse) muzikanten bestond, kreeg een behoorlijk lesje in nederigheid toebedeeld door deze Amerikaanse musici. Na bijna twee uur non stop te vlammen en na twee toegiften ging iedereen zeer onder de indruk huiswaarts. Wat een geweldige avond en dat om de hoek in Middelburg.

Luister via de bieb
Nieuwsgierig geworden naar deze meestergitarist, kijk dan eens op http://www.bibliotheek.nl/muziek.  Daar kunt u tien van zijn albums beluisteren. Zie ook mijn vorige blogpostje over ‘Muziekweb’.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA