BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

26 november 2013 @ 14:47 door | 2 reacties

Nuttig de kerst doorkomen

U kent vast ook dat typische kerstgevoel; gezellig met alle familie bijeen en uitbuiken van een copieuze brunch om je weer op te maken voor een nog zwaarder Bourgondisch diner. Als u dit misschien wat zwaar valt, heb ik een meer dan nuttig tijdverdrijf. Vlaanderen verdient mijn waardering door twee interessante taalonderzoeken. De ene peilt het associërend vermogen en de ander bepaalt de breedte van onze woordenschat. Meedoen aan de tests kan de gezelligheid binnen de familie sterk verhogen én door massaal mee te doen dragen we bij aan betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek.

Associëren
Gemiddeld kent een volwassen individu zo’n 40.000 woorden. De Katholieke Universiteit Leuven werkt samen met een internationale groep taalonderzoekers om dit mentale woordenboek zo goed mogelijk in kaart te brengen. Daarom vragen zij ieders hulp.
De onderzoekers vragen vrijwilligers om vijf minuten te besteden aan een eenvoudige en korte test, waarin zij op zoek gaan naar de belangrijkste associaties voor een reeks van 18 woorden. Voor elk woord vragen ze om de drie belangrijkste associaties op te schrijven die dit woord bij u oproept. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen, ongeacht leeftijd of opleiding.

Toen ikzelf deze test invulde, maakte ik de eerste keer de fout door zoveel mogelijk synoniemen in te vullen, maar dit is een onbedoelde beperking. Elk woord, dat in relatie tot het woord in je opkomt,is goed. Het onderzoek wijst straks uit welke richtingen die associaties allemaal gaan.

Woordenschat
Begin dit jaar startte het tweede genoemde onderzoek naar de breedte van onze woordenschat. Dit biedt een test waarmee u kunt bepalen hoe goed uw woordenschat is en dus bij uitstek geschikt voor de kerst. Wie van uw familie, oud én jong, heeft de beste woordenschat?

Aamborstig? Of uilvorstig? Eén van deze woorden bestaat niet, de ander wel. Taal is dynamisch, woorden verdwijnen en er komen nieuwe bij. Hoeveel woorden kennen Friezen wel, maar Brabanders niet? En hebben Nederlanders een grotere woordenschat dan Vlamingen? Tijd voor het onderzoek naar onze taal, dat moet leiden tot een staalkaart van het Nederlands in 2013. Nooit eerder is in de wereld een dergelijk onderzoek naar taal gedaan.
Het Taalonderzoek is het vijfde Groot Nationaal Onderzoek, een initiatief van NTR, VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Onder leiding van taalonderzoekers van de Universiteit van Gent is een test ontwikkeld om te meten hoeveel woorden iemand kent. Samen met de Nederlandse en Vlaamse bevolking gaan de wetenschappers op zoek naar het antwoord op de vraag: welke woorden kennen we op dit moment?

Oefenen
Ik bied u deze tip ruim voor kerst, zodat u alvast kunt gaan oefenen. Elke test is namelijk meerdere keren te maken: steeds krijgt u nieuwe woorden om te associëren of te bepalen of die wel of niet bestaan. Hoe meer u oefent, des te hoger wellicht de achting binnen uw familie?

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Nuttig de kerst doorkomen

  1. […] vorig jaar, schreef ik over een woordenkennistest als ideaal tijdverdrijf voor de kerstdagen. Nu weet ik inmiddels dat […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA