BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 november 2013 @ 10:00 door | Geen reacties

Waar ligt Poot?

Hier ligt Poot, hij is dood
is het bekendste grafschrift uit de Nederlandse literatuur,  geschreven door De Schoolmeester (pseudoniem van Gerrit van de Linde, 1808-1858).
Overigens staat op het echte grafschrift van de dichter Hubert Kornelisz. Poot (1689-1733): ‘H.K. Poot, obiit 17 12-31 33’. Hij ligt overigens begraven in de Oude Kerk te Delft.

Komrij
Gerrit Komrij (1944-2012) heeft uit bewondering voor De Schoolmeester ook alvast een grafschrift voor zichzelf geschreven:
Hier ligt Komrij: / ik denk dat ik omrij.’
Deze tekst heeft bij mijn weten de grafsteen van Komrij in het Portugese Vila Pouca da Beira niet gehaald.

Een enigszins vergelijkbaar grafschrift werd geschreven door de in de jaren vijftig zeer bekende John O’Mill. Hij legt Hugo de Groot, die zoals bekend uit zijn gevangenschap op het slot Loevestein wist te ontsnappen door zich in een boekenkist te verbergen, onderstaande verzuchting in de mond:

Ik wou dat ik een truukje wist
om te ontsnappen UIT een kist.

Buddingh’
Meestal hoor je tijdens uitvaartplechtigheden alleen maar lovende woorden met betrekking tot de overledene. Ook als deze tijdens zijn leven nu niet bepaald het toonbeeld van braafheid is geweest. Voor iemand die in feite pas na zijn overlijden grote waardering krijgt, schreef Cees Buddingh’ de graftekst:

Hier ligt Gijs van Amerongen
In de grond geen kwaaie jongen.

Voor Anton van Duinkerken, die wel een slok lustte, dichtte Buddingh’ de verzuchting die de godvruchtige overledene vast in het hiernamaals zal hebben geslaakt:

Engelen genoeg,
maar nergens een kroeg.

Engelse humor
Vaak wordt ook gerefereerd aan het beroep van de overledene, waarbij dan – en dat geldt vooral voor de in Engeland voorkomende grafschriften – de zaak nogal eens in het humoristische vlak wordt getrokken. Zo staat bijvoorbeeld op de begraafplaats van de St. George-kerk in Edinburgh op het graf van een tandarts te lezen:

Stranger, tread this ground with gravity.
Dentist Brown is filling his last cavity.

Wie meent dat een kerkhofbezoek per definitie een droevige aangelegenheid moet zijn, is duidelijk nog nooit langs één van deze zerken gewandeld: een bloemlezing van de geestigste grafschriften.

Grafschriften en humor: het bestaat dus.

Meer lezen over grafschriften? Kijk en reserveer in onze catalogus.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA