BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

10 december 2013 @ 12:30 door | 3 reacties

Hoe prettig leest de VakantieBieb?

De VakantieBieb is sinds 9 december weer geopend. Een app met populaire boeken voor op vakantie. Voor de kerstvakantie is de boekenlijst behoorlijk uitgebreid. In de herfstvakantie ging het nog om 55 titels, nu zijn er meer dan 85 beschikbaar. De leestijd is dan ook flink verlengd, er kan nu meer dan 1,5 maand gelezen worden ( 9 dec. t/m 25 januari). Rond de herfstvakantie kon je nog 28 dagen genieten van de boeken.

Gebruikerservaring
Wat vinden de lezers van de VakantieBieb? In de Google Play store zijn 133 gebruikerservaringen ontvangen. Gemiddeld scoort de app een 2,9 uit vijf sterren onder de Androidgebruikers. Een net gemiddelde. De recensies zijn niet heel positief, ze gaan vooral over het crashen van de app. Maar de klagers hoor je nu eenmaal vaker dan de positivo’s.

In de App store is de gebruikservaring positiever: de app ontvangt 157 beoordelingen en krijgt gemiddeld 3,5 ster. De recensies over de laatste versie vertellen dat het een aantal mensen niet lukt om boeken uit te zoeken. Ik zelf heb daar met mijn Iphone geen last mee van. Even de app updaten helpt al snel.
Het laden van de boekenlijst gaat echter vrij traag. Maar het downloaden van boeken kost dan weer nauwelijks moeite, dat is binnen een paar seconden gepiept. Als een boek eenmaal in de boekenkast is geplaatst, kun je deze zonder internetverbinding lezen. Erg prettig, want zo kun je dus ook echt lezen als je op vakantie bent, of zelfs onderweg. In tegenstelling tot het andere e-book aanbod van de bibliotheek: streaming e-books.

Mijn ervaring
Lezen op een telefoon vind ik minder prettig. Het beeldscherm is klein dus veel tekst past er niet op een bladzijde. Je bent dus eigenlijk voortdurend aan het bladeren ( ook wel ‘swipen’). Nu is dat ook meteen mijn manco: ik ben daar niet zo’n ster in. Bij het ‘omslaan’ van de bladzijde veeg ik te weinig, waardoor ik heel vaak gewoon druk en zo weer bij het hoofdmenu terecht kom. En het kan behoorlijk storend zijn, als je dat om de paar bladzijdes gebeurt wanneer je midden in een verhaal zit. Voor mij was dit gebruiksongemak dan ook een reden om de boeken niet uit te lezen, ook al zat er wel behoorlijk wat van mijn gading tussen.

Nu moet ik zeggen dat ik anderen hier minder over hoor, en ook in de recensies lees ik dit niet terug. Ik vermoed dat de tabletgebruikers hier minder last van hebben. Zij hoeven natuurlijk ook minder te bladeren met een groter beeldscherm.

Pijnlijke ogen
E-books lezen op de Iphone is handig, vooral in de wachtkamer bij de tandarts. Maar die momenten komen gelukkig niet zo heel vaak voor. En dan grijp ik toch sneller even naar een nieuws-app. Ook ben ik niet zo’n beeldscherm lezer. Het ontspant minder. Het licht van een telefoon of tablet vermoeit de ogen al snel. Vooral als ik al een hele dag op kantoor achter een beeldscherm heb gezeten.

Geef mij dan toch maar de e-reader. Geen nekklachten, geen straling, geen vermoeide ogen… maar helaas ook geen VakantieBieb. Want die doet het alleen op de smartphone of tablet.

Reageren

3 thoughts on “Hoe prettig leest de VakantieBieb?

  1. Jolande hendriks schreef:

    Heerlijk die vakantieBieb. Pas ontdekt en ik lees via mijn iPad. ” Hoe bereidt ik een paard” in een paar uurtjes gelezen. Tja dat zal niet iedereen leuk vinden, maar ik vind het een erg leuk boek/ naslagwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA