BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 januari 2014 @ 14:56 door | Geen reacties

De VoorleesExpress komt op stoom!

Voorleesexpress Walcheren is een project van Bibliotheek Vlissingen. Op dit weblog publiceren we vanaf nu regelmatig over de voortgang van dit project.

Nicole is stagiaire van de opleiding pedagogiek en projectmedewerkster van de VoorleesExpress. Zij trapt af en vertelt over haar ervaringen als voorlezer.

“In oktober 2013 zijn we gestart met de VoorleesExpress in Vlissingen met 20 gezinnen en vrijwilligers. De vrijwilligers zijn allemaal gekoppeld aan één gezin. Een keer per week gaan deze vrijwilligers een uur voorlezen bij het gezin thuis. De vrijwilligers zijn vooral afkomstig van de opleiding pedagogiek van de Hogeschool Zeeland. De studenten zien deelname aan het project als leuke klus om meer ervaring op te doen.

We zitten nu op de helft van de eerste ronde van het voorlezen. Je merkt dat de kinderen en de ouders ondertussen al een band hebben opgebouwd met de voorlezers. De kinderen trekken meer naar de voorlezer toe.

Ik lees zelf ook voor aan twee gezinnen. De kinderen zitten al klaar met de boekjes als ik aankom. Als ik aan het voorlezen ben, kruipen de kinderen lekker dicht tegen mij aan. Het jongste meisje praatte in het begin weinig en nu praat ze aan een stuk door. Ook zijn er bij beide gezinnen al vorderingen te zien! De kinderen vragen zelf naar moeilijke woorden en de  betekenis ervan. Dit was in het begin anders, toen vroeg ik hen naar de moeilijke woorden. Het jongste meisje wist bijvoorbeeld één kleur te noemen en door het voorlezen kan zij nu al vijf kleuren benoemen!

Elke vrijwilliger gaat ook één keer met het gezin naar de bibliotheek toe. Ze krijgen daar een rondleiding en de kinderen mogen zelf boekjes uit kiezen. Hierdoor maakt het gezin kennis met de bibliotheek. Het is de bedoeling dat zij dit nu ook zelfstandig vaker gaan doen.

In de week van 3 maart starten wij met een nieuwe ronde van de VoorleesExpress. Het project zal dit keer niet alleen plaatsvinden in Vlissingen maar ook in Middelburg. Dit in samenwerking met de studenten van de University Roosevelt en de Zeeuwse Bibliotheek. We zijn nog op zoek naar nieuwe voorlezers in Middelburg. Interesse? Meer info en contactgegevens vind je op onze website.”

Deze week is Nicole samen met de projectleider Njonkie geïnterviewd door de Vlissingse Bode over de voortgang van de Voorleesexpress. Lees het artikel hier.

De foto boven dit blogje is gemaakt door Bo van Scheyen.

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA