BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 januari 2014 @ 14:07 door | 1 reactie

Een vernieuwend jaar

2014 wordt voor Bibliotheek Vlissingen een belangrijk jaar. We ronden dan namelijk de bezuinigingsopdracht af, die de gemeenteraad ons half 2010 meegaf. Die opdracht hield in dat de bibliotheek voortaan 662.000 euro minder te besteden krijgt; één derde van ons budget.

In twee stappen is die afbouw uitgevoerd. In 2013 kon de verkleining van het team van medewerkers gerealiseerd worden, waarna de organisatie opnieuw is ingedeeld. Van vijftien collega’s hebben we afscheid moeten nemen, gelukkig zonder gedwongen ontslagen. De tweede stap omvat de verkleining van de centrumbibliotheek in ’t Spui. We gaan die voor de zomer realiseren. De bibliotheek trekt zich terug op de tweede en derde verdieping en zal een flinke metamorfose ondergaan. We gaan niet alleen indikken, maar ook aandacht besteden aan nieuwe diensten; voorboden van het toekomstige bibliotheekwerk.

Glamour
Bezuinigingen binnen het bibliotheekwerk zijn landelijk op sterk verschillende manieren doorgevoerd. De nieuwsrubriek EenVandaag besteedde daar afgelopen zomer aandacht aan. In sommige gemeenten verdween de bibliotheek helemaal. Elders werd de bibliotheek ondergebracht in een andere organisatie, zoals scholen, en in weer andere gemeenten is extra subsidie ontvangen of zijn heel veel filialen gesloten om van de centrale bibliotheek een waar cultuurpaleis te maken.  Het aantal bibliotheken in Nederland is hierdoor gedaald van 900 in 2010 tot 600 vestigingen nu.

Scherpe keuzes
Gemeente Vlissingen heeft gekozen voor een goed gespreide bibliotheekvoorziening. Eind januari wordt de tiende bibliotheekvestiging op een basisschool geopend. Daarnaast wordt energie gestoken in de digitale bibliotheek. Dus geen cultuurpaleis in Vlissingen, maar wel effectieve en moderne diensten voor een breed publiek. In de loop van komend voorjaar zal ik u op de hoogte houden van de verdere plannen en het moment van uitvoering ervan.

Namens alle collega’s wens ik u een gezond en nieuwsgierig 2014 toe.

Reageren

One thought on “Een vernieuwend jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA