BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 februari 2014 @ 12:00 door | Geen reacties

Niets dan woorden…

Eind vorig jaar, schreef ik over een woordenkennistest als ideaal tijdverdrijf voor de kerstdagen. Nu weet ik inmiddels dat het onderzoek 15 december werd afgerond. Mosterd na de maaltijd dus. (Alhoewel de test nog wel voor spek en bonen is te doen!)

Lezen
Als doekje voor het bloeden bied ik u een ander tijdverdrijf aan, het lezen van het 1266 (!) bladzijden tellende eindrapport van dit onderzoek. Als u daar minder zin in hebt bied ik als alternatief een korte samenvatting. Nederlanders blijken een iets grotere woordenschat te hebben dan Vlamingen. Daar kunnen we dan gelukkig mee zijn. Bijna 600.000 keer is deze test gedaan en daardoor konden de wetenschappers conclusies trekken.

Test
De woordentest bestond uit het maken van een keuze of een voorgeschoteld woord wel of niet bestaat. Er kwam een steeds wisselende keur van woorden, waaronder ook typisch Nederlandse en Vlaamse woorden. Ik vind het dan ook niet verbazendwekkend dat Nederlanders in de zuidelijkste provincies hoog scoren (74%), alhoewel de Noord- en Zuid-Hollanders de toppers zijn.
Woordenschat groeit met de jaren. Beginnende lezertjes kennen zo’n drieduizend woorden en als zij de basisschool afgaan is dat gegroeid tot ongeveer 27.000 om met de jaren uit te groeien tot 43.000 basiswoorden als men 80 is.
Het feit dat we elk jaar woorden blijven leren en deze bijna niet vergeten, verklaart waarom ouderen vaak de indruk hebben dat de woordenschat van jongeren beperkt is. Zij vergeten hierbij dat hun eigen woordenschat op die leeftijd hoogstwaarschijnlijk even klein was. De onderzoekers stellen dus, dat er geen sprake is van taalverloedering.

Opleiding
Niet verbazendwekkend is dat de woordenschat van hoger opgeleiden aanmerkelijk hoger is dan die van lager geschoolden. Ander onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met een brede woordenschat, bijvoorbeeld omdat er veel met hen gepraat of voorgelezen wordt, veel beter scoren in het onderwijs. Daar blijven we als bibliotheek dus hard aan werken! Het project de Voorleesexpress Walcheren is daar een goed voorbeeld van.

Auteur

Rubrieken Nieuws, Overige

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA