BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

31 maart 2014 @ 15:47 door | 2 reacties

Uw kind wordt de slimste!

Met deze slogan wordt een pakket van dvd’s en woordkaarten op de markt gebracht, waarmee u uw baby kunt leren lezen. Met dit door dokter Robert C. Titzer ontwikkelde programma zouden kinderen tussen 3 maanden en 5 jaar versneld de Nederlandse taal kunnen leren én leren lezen.

De wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad verwijst deze belofte echter naar de prullenbak. Het artikel verwijst naar een onderzoek van een team van Amerikaanse onderwijskundigen en psychologen. Zij begeleidde zeven maanden lang jonge kinderen van over het algemeen hoog opgeleide ouders. Bij de helft gebruikte zij het pakket Your baby Can Read de Luxe, bij de andere helft werd geen aandacht aan leren lezen besteed. Conclusie: er bleek geen verschil!

Aandacht
De onderzoekers vinden dat ouders goed moeten uitkijken dat de inzet van dergelijke media niet ten koste gaat van het gewone contact door praten, boekjes voorlezen en spelen. Er is namelijk wel degelijk bewezen dat die laatste activiteiten zeker positief werken op de woordenschat van jonge kinderen, waardoor het leren lezen in groep 3 gemakkelijker gaat. Voor al die activiteiten hoeft u alleen een beetje tijd uit te trekken, want de bibliotheek helpt u gratis aan de mooiste prenten- en voorleesboeken! Uw kind is gratis lid, en voor de allerkleinsten hebben wij het babyproject Boekstart.

Ook op de website van info.nu wordt ingegaan op kritiek op het dvd-pakket van Titzer. Zo wordt gesteld dat baby’s met dit pakket niet echt leren lezen, maar alleen woorden en handelingen leren herkennen. Ouders moeten ook beseffen dat deze methode totaal anders is dan de manier waarop straks op school het lezen wordt bijgebracht.

Veel psychologen en pedagogen zijn er van overtuigd dat leren lezen alleen maar zin heeft als het kind eraan toe is. Kleuters moeten niet leren lezen, zo luidt hun stelling.
Vroeg aandacht besteden aan een brede woordenschat voor uw kind is wel erg belangrijk, maar doe dat niet met een set dvd’s. Neem uw kleine op schoot en geniet samen van de mooiste verhalen: over wat jullie die dag hebben meegemaakt tot die uit boekjes.  U kunt er alle kanten mee op!

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Educatie

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Uw kind wordt de slimste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA