BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 april 2014 @ 15:38 door | 4 reacties

Bibliotheek Vlissingen goes green

De enorme hoeveelheid plastic zwerfafval groeit met de dag. Het wordt zelfs gevonden op plaatsen ver van de bewoonde wereld. Dieren eten het op of raken erin verstrikt. Daarnaast is met de productie van plastic enorm veel energieverbruik gemoeid. Een van de grootste bijdragen is de plastic tas, met naar schatting  een gebruik van meer dan 500 biljoen tasjes per jaar wereldwijd.

Eerder werd daarom geopperd door eurocommissaris van milieu om een verbod op plastic tassen in te stellen. Staatssecretaris Atsma reageerde hierop door te stellen dat hij liever ziet dat winkeliers en ondernemers hier vrijwillig aan meewerken. Werk aan de winkel!

Een beter milieu begint bij je zelf
Want ook wij verkochten plastic tassen voor een geringe vergoeding. Wat blijkt? In een jaar tijd gaan er bij ons zo’n 1000 stuks over de toonbank. Dat is een aardige bijdrage aan de plastic soep. Wij nemen daarom onze verantwoordelijkheid, een beter milieu begint bij jezelf, toch?
Voor ons product hebben we echter wel iets van ‘draagkracht’ nodig. Onze e-books hoef je niet te tillen, maar een Dostojevski kan aardig wat wegen. We gingen dus op zoek naar een milieuvriendelijker alternatief. Collega’s droegen ideeën aan: papieren tasjes en biologisch afbreekbare exemplaren. Het klinkt inderdaad een stuk milieubewuster. Maar wat blijkt? Ook deze tassen hebben een net zo nadelig effect op het milieu. Sterker nog, er bestaan helemaal geen milieuvriendelijke tassen!

Duurzaam is de oplossing
Bij de productie van papieren tassen zijn juist meer grondstoffen nodig en er ontstaat veel lucht- en watervervuiling. Biologisch afbreekbare tassen hebben net zoveel grondstoffen nodig, bovendien wordt gesuggereerd dat ze misschien nog wel tot meer afval leiden omdat men denkt dat ze weggegooid kunnen worden op plekken die niet de juiste condities vormen.
Uit onderzoek van de Partij voor de Dieren van de gemeente Amsterdam blijkt dat de oplossing ligt in duurzame tassen. Hieronder worden stevige tassen verstaan, die ontworpen zijn om honderden malen te gebruiken. Hergebruiken dus!

foto_schoudertas-copy

Biebshopper
Bibliotheek Vlissingen ondersteunt dit gedachtegoed en verkoopt vanaf heden geen losse plastic tasjes meer. De voorraad is op. Neem dus vooral een goede tas mee van huis! Heb je er nog geen? We hebben een aantal mooie, stevige, duurzame tassen in de verkoop. Ze zijn verkrijgbaar voor €1,50 aan de receptiebalie van de bibliotheken in Vlissingen en Souburg. Natuurlijk wilt u deze prachtige tas ook gebruiken voor al uw andere boodschappen! Want een beetje extra promotie van de bieb is niet verkeerd in deze lastige tijden voor bibliotheken, toch!

Reageren

4 thoughts on “Bibliotheek Vlissingen goes green

  1. Neeltje De Zeeuw schreef:

    Goed initiatief! Groeten van de collega’s van de Zeeuwse Bibliotheek!

    1. Uitleentje schreef:

      Dank! Misschien kunnen jullie volgen?:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA