BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

28 mei 2014 @ 16:10 door | 1 reactie

Nieuws in begrijpelijke taal

Sinds kort hebben wij een nieuwe krant in onze collectie; de ‘Start!-krant’. De Start!-krant is bedoeld voor mensen die moeite hebben met (Nederlands) lezen.
De Start!-krant wordt 10 keer per jaar uitgegeven en kan bij ons in de bibliotheek gelezen worden, bijvoorbeeld aan de leestafel.

De Start!-krant biedt een uitgebalanceerde mix van nieuws en entertainment in een overzichtelijk vormgeving, met grotere letters. Er staan korte verhalen met korte zinnen in. Het taalgebruik is eenvoudig, maar verwacht geen  ’Jip en Janneke taal’. Moeilijke woorden worden waar mogelijk vermeden of verklaard in een woordenlijst. Een ideale manier om begrijpend lezen te stimuleren. De informatie wordt stap voor stap uitgelegd en verduidelijkt met foto’s en/of illustraties.

Wat lees je in de Start!-krant?
Nieuws in begrijpelijke taal. Bijvoorbeeld over de troonrede van de koningin. Maar ook entertainment. De Start!-krant heeft een rubriek “Wist je dat?”, een rubriek met informatieve artikelen die heel beknopt worden beschreven. Het leest lekker weg en het nog informatief ook!

Zo staat er deze maand een artikel in over Whatsapp. Veel senioren hebben er vast wel eens van gehoord, maar weten niet precies wat het is. Daar haakt de krant mooi op in. Maar ook voor de betere lezer is het informatief; wist jij dat de maker van Whatsapp gesolliciteerd had bij Facebook, maar afgewezen is? De eigenaren van Facebook zullen zich nu wel voor hun hoofd slaan, want onlangs kocht het bedrijf Whatsapp op voor het recordbedrag van 14 miljoen euro!

De Start!-krant leest lekker weg, eigenlijk zou iedere krant op zo’n manier geschreven moeten worden. Het leven wordt er een stuk eenvoudiger van.

Reageren

One thought on “Nieuws in begrijpelijke taal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA