BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

11 juni 2014 @ 14:28 door | 2 reacties

Gediplomeerde leesconsulenten

Afgelopen maand heb ik met trots de uitreiking meegemaakt van de certificaten van de modules Leesconsulent en Specialist jeugd aan zes van onze collega’s. Zij zijn dagelijks actief in de bibliotheken op de Vlissingse basisscholen. Hiermee kwam een feestelijk einde aan een twee jaar durende opleiding, die verzorgd werd door ROC Midden-Nederland. In een strandpaviljoen vonden interessante eindpresentaties plaats, die veel indruk maakten.

Huiswerk
Voor deze studie hebben de cursisten een portfolio samengesteld van verschillende voorbereidingsopdrachten en beroepsprestaties, die bibliotheekwerk binnen de scholen een structurele en effectieve positie moet geven. Belangrijke onderdelen van de scholing betrof de communicatie tussen school en bibliotheek en het aanleren van verschillende didactische vaardigheden om de functie volwaardig te kunnen invullen.

Vlekkeloze samenwerking
De bibliotheek is voor het nut van haar werk heel erg afhankelijk van een vlekkeloze samenwerking met de scholen. Leerkrachten moeten namelijk de regie kunnen behouden over alles, wat er met en voor de kinderen in hun klas gedaan wordt. Bibliotheekactiviteiten moeten daar naadloos in passen. Om dat mogelijk te maken moeten onze collega’s professioneel op de hoogte zijn van de leesontwikkeling van kinderen en actuele kennis hebben van de gebruikte (lees)methodes. Ze zijn weer helemaal ‘bij’ over effectieve leesbevorderingsmethoden, weten leesproblemen aan te pakken en kunnen projectmatig samenwerken met leerkrachten en ouders.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Educatie

Trefwoorden , ,

Reageren

2 thoughts on “Gediplomeerde leesconsulenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA