BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 juni 2014 @ 10:06 door | 1 reactie

Schrijf! En bereik een miljoenenpubliek

Ben je bakker of toch schrijver. Je bent blogger of je schrijft je gedachten op als gedicht. En dan die reisverhalen, waar nu alleen je vrienden van smullen! Wat doe je er verder mee? Want heb je schrijftalent? En wil je laten zien wat je in huis hebt? Of heb je behoefte aan feedback op je werk? Deel je verhalen en laat anderen meegenieten.

Nederland Schrijft
De site Nederland Schrijft biedt een podium om je werk aan anderen te laten lezen. Er zijn natuurlijk meer sites die dit aanbieden, maar via deze website van de bibliotheek bereik je wel een heel erg groot publiek.
De spelregels zijn eenvoudig: ben je lid van de Bibliotheek Vlissingen en/of inwoner van Vlissingen en ouder dan 15 jaar, dan kun je je meteen inschrijven. Achter de schermen streven we er naar om Nederland schrijft voor alle Zeeuwen toegankelijk te maken, maar de primeur in Zeeland is aan Vlissingers.

Reacties
Het leuke van NL-schrijft is dat je er niet alleen voor staat. Lezers en mede-schrijvers kunnen oordelen over je werk door het plaatsen van een reactie of toekennen van sterren. En je kunt je werk ook inzenden voor een jury-beoordeling bij de door NL-schrijft georganiseerde wedstrijden. Zo ontstaan weer nieuwe contacten en inzichten.

De eerste, de beste?
En ook leuk: je leest er werk van stadsgenoten. Want door de eeuwen heen hebben nogal wat Vlissingers mooie dingen geschreven. Een van de eerste e-books die via de Vlissingse bibliotheek op NL-Schrijft is gepubliceerd, is het verzameld werk van Jean François Brouwenaar, een vergeten Vlissingse dichter. Zijn werk is opgespoord door Joep Bremmers, die eerder Simon Vinkenoog en Hans Verhagen in het zonnetje zette. En Bremmers gaat nog verder: binnenkort verschijnt op NL-schrijft ook verzameld werk van andere vergeten Vlissingse schrijvers als Bellamy en Van der Woordt. Later meer daarover.

Brouwenaar
Mooi is ook dat Bremmers niet alleen in het werk, maar ook in het Vlissingen van de schrijvers duikt. Dank zij dat speurwerk krijgen we ook een beeld van het leven van eenvoudige Vlissingse jongens die met hun talent de allerhoogste trede van het kunstenaarschap weten te bereiken. Desondanks zijn ze in de vergetelheid geraakt. Want hoewel Brouwenaar in 1849 de Prix de Rome wint, wordt hij in Vlissingen ‘slechts’ vernoemd in een kale straat met vier gebouwen, schurend tegen het achterwerk van het stadhuis. Zijn leven was alles behalve gemakkelijk. Net als dat van die andere wereldberoemde Vlissinger van eenvoudige komaf, zou ook zijn levensverhaal niet misstaan in een grote speelfilm.

Maar nu is zijn werk dus weer te lezen.  Straks ook dat van jou? Aarzel niet en meld je aan. Wie weet wordt jouw talent via NL-schrijft ontdekt. En dan kan je alsnog kiezen: word ik schrijver of doe ik het erbij.

Reageren

One thought on “Schrijf! En bereik een miljoenenpubliek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA