BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

1 juli 2014 @ 15:43 door | 1 reactie

Leesdiploma voor kinderen met taalachterstand

Foto: Firi den Hoedt

“Voorlezen heeft een meerwaarde voor alle kinderen en helemaal voor kinderen met een taalachterstand. Er kan niet genoeg voorgelezen worden. Om veel woorden te weten, helpt het om veel voorgelezen te worden.” Onze directeur Kees Hamann benadrukt dit maar weer eens tijdens de feestelijke afronding van de VoorleesExpress Walcheren op 25 juni in De Combinatie.

Pilotproject
In september 2013 startte de bibliotheek met het pilotproject. In een periode van twintig weken kwam een voorlezer elke week bij een gezin thuis om voor te lezen. De taalontwikkeling van de kids zagen ze aanzienlijk bevorderen! Al in de pilot bewees het project zijn nut.

Voorleeskampioenen
Collega en projectleider Njonkie roept tijdens de uitreiking allerlei mooie en voornamelijk buitenlandse namen op. Het zijn allemaal leeskampioenen. Burgemeester Demmers deelt aan 23 kinderen een leesdiploma uit. Zij krijgt daarbij hulp van ex- profvoetballer Gérard de Nooijer. Hij was gelijk enthousiast om zijn steentje bij te dragen en benoemt voor de uitreiking het belang van voorlezen: “Ik heb zes kinderen en mijn vrouw en ik lazen veel voor. Het is heel nuttig en ook nog eens leuk om samen te doen!”.

Estafettestokje
Het project van de VoorleesExpress is voor deze kinderen en hun families nu afgerond. Burgemeester Demmers benadrukt dat het voorlezen daarmee niet moet eindigen. Ouders krijgen een estafettestokje mee naar huis met het idee om het voorlezen over te nemen. Zij hebben immers 20 weken lang kunnen zien hoe het moet en hoe nuttig en leuk het is!

Enthousiast
De voorlezers werden door burgemeester Demmers ook in het zonnetje gezet. Janiki Mehamad Sjah was een van hen. “Ik heb een buitenlandse naam, extra leuk dat ik kon laten zien dat de Nederlandse taal voor mij geen probleem is”, zegt Janiki. Ze heeft echt genoten van de voorleesbezoekjes, haar enthousiasme straalt er vanaf. “Ik nam vaak potloden mee, dan ging ik na het voorlezen gezellig met de kinderen tekenen of iets knutselen.” Op de vraag of ze volgende keer weer meedoet met de VoorleesExpress aarzelt ze niet: “zeker weten!”

Project geslaagd
De VoorleesExpress krijgt een vervolg in september 2014. Enthousiaste en gemotiveerde voorleesvrijwilligers mogen zich hiervoor aanmelden. Tijdens de start was nog niet zeker of het project een succes zou worden. Vinden we genoeg vrijwilligers en wat als er zich geen voorleesgezinnen melden? Dankzij de inzet van projectleider Njonkie, stagiaires, collega’s en vrijwilligers is het project een echte aanwinst bovenop de bestaande dienstverlening van de bieb. Als je nu ziet hoe enthousiast de kinderen zijn en hoe positief de voorlezers erover praten, kun je het project nu al als zeer geslaagd bestempelen!

RTV Vlissingen maakte een film van de feestelijke afronding van de VoorleesExpress. Deze is hier te bekijken. Ook zijn er foto’s gemaakt tijdens de uitreiking.

 

Reageren

One thought on “Leesdiploma voor kinderen met taalachterstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA