BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

2 september 2014 @ 08:30 door | 3 reacties

‘Pimmen’ van informatieve jeugdcollectie

Afgelopen weken is er in Oost-Souburg keihard gewerkt aan het ‘pimmen’ van de informatieve jeugdcollectie. De zomersluiting van het filiaal is door de Vlissingse collega’s aangegrepen om deze collectie , voor de jeugd, gebruiksvriendelijker te maken.

Nieuwe systeem
Pimmen, ompimmen, omgepimd is bibliotheektaal voor het omwerken van de informatieve collectie van het oude indelingssysteem (SISO*), naar het nieuwe PIM systeem. PIM is een afkorting van Presentatiesysteem Informatieve Media en is een alfabetisch trefwoordsysteem, met gekleurde pictogrammen.

pimetiket

Pictogrammen en trefwoorden
PIM werkt niet met cijfercodes maar bestaat uit 27 categorieën, die allemaal een geleurd pictogram hebben gekregen. Bijvoorbeeld, een boek over apen valt onder de categorie ‘dieren’ en krijgt het trefwoord ‘apen’. Pictogram en trefwoord staan op het rugetiket van elk boek. De boeken staan per categorie bij elkaar, alfabetisch op trefwoord.

Publieksvriendelijk
Al zoekend zie je snel waar het boek over gaat. De bewegwijzering (via PIM-borden en aanduidingsblokken in de rekken) kan daar ook bij helpen. PIM is ontwikkeld ten behoeve van het publieksvriendelijk presenteren van de informatieve collectie voor jeugd en volwassenen. Het systeem is klantvriendelijk, overzichtelijk en duidelijk. Het komt vooral de jeugdige ‘snuffelende’ bibliotheekgebruiker tegemoet in zijn informatiebehoefte.

Specifieks 
In alle bibliotheken op de scholen en in Bibliotheek Vlissingen en Oost-Souburg wordt nu gewerkt met het PIM systeem voor de jeugd. Zoek je iets specifieks en weet je niet precies onder welke categorie je boek valt, raadpleeg dan de catalogus. Kun je iets niet vinden of wil je uitleg over het nieuwe systeem? Geen probleem, vraag het ons, wij helpen je graag!

*Siso Schema voor de Indeling van de Systematische catalogus in Openbare bibliotheken.

 

 

Reageren

3 thoughts on “‘Pimmen’ van informatieve jeugdcollectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA