BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

23 oktober 2014 @ 14:20 door | 2 reacties

Eén landelijke bibliotheekkaart

Wij Zeeuwen zijn al heel lang verwend. In vergelijking met andere provincies genieten wij niet alleen van veel meer zonuren en meer rust, maar ook al decennia lang van één provinciale bibliotheekpas. We zijn het zo gewend, dat het niet eens bijzonder lijkt.

In andere provincies vindt men het echter wel buitengewoon. Het feit dat in Zeeland iedereen elk boek kan lenen, uit welke andere bibliotheek in Zeeland dan ook, is redelijk uniek. Alle bibliotheken in Zeeland spraken al in 1976 af dat we één Zeeuws aanbod van boeken, tijdschriften en digitale media opbouwen, dat voor elke Zeeuw beschikbaar staat. Het maakt dan ook niet uit welke bibliotheek u binnenstapt, overal hebt u met uw bibliotheekkaart toegang tot alle diensten. Als u de bibliotheek van Vlissingen binnenkomt, kunt u kiezen uit 65.000 boeken, die dan (toevallig) niet uitgeleend zijn. Kijkt u op onze Zeeuwse catalogus, dan kunt u kiezen uit meer dan één miljoen titels! Een dagelijkse transportdienst brengt het gewenste boek snel naar u toe.

Uitrol
Volgend jaar kunnen ook andere regio’s van een dergelijk gemak genieten. Het is namelijk de bedoeling dat er volgend jaar één nationale bibliotheekpas komt, zodat u met u bibliotheekkaart ook buiten Zeeland een bibliotheek kunt binnenstappen om er te lenen. Dat betekent voor heel veel provincies een enorme verbetering van de dienstverlening.

Elke bibliotheek kan met haar eigen budget slechts een klein deel kopen, van wat er jaarlijks door uitgeverijen wordt geproduceerd. Maar al die bibliotheekcollecties bij elkaar zorgen ervoor dat u bijna elk boek dat ooit uitgegeven is, kunt lenen. De gezamenlijke bibliotheken in Zeeland kunnen ongeveer 95% van de in Nederland gepubliceerde media aan u uitlenen. Met de landelijke afstemming kan dat in principe naar honderd procent.

Voorbehoud
U proeft in mijn woorden een zeker voorbehoud. Bibliotheken kunnen nooit beloven elke publicatie snel te leveren, want sommige titels blijken heel lang door andere leners gebruikt te worden en weer andere titels zijn zo oud en kostbaar, dat ze niet meer uitgeleend mogen worden. Die zijn alleen in de betreffende bibliotheek te lezen. Maar dit betreft slechts een klein deel van nogal specialistische boeken.

Elke dag rijdt een bestelbus van de Zeeuwse bibliotheken door onze provincie om boeken en andere media op te halen en af te leveren. Driekwart van wat klanten via de catalogus aanvragen, wordt zo binnen drie werkdagen geleverd. De Zeeuwse bibliotheken lenen op deze wijze aan elkaars klanten jaarlijks meer dan 300.000 boeken. Een bijzondere service dus, die volgend jaar ook in andere provincies verkrijgbaar is.

Reageren

2 thoughts on “Eén landelijke bibliotheekkaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA