BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 februari 2015 @ 09:00 door | 4 reacties

Studente HZ leest voor bij Turks gezin

Inge van Hoorn

Inge van Hoorn is derdejaars studente Pedagogiek op de HZ en voorlezer van de VoorleesExpress Walcheren. Afgelopen maanden las ze voor bij een Turks gezin in Middelburg en beschrijft haar ervaringen.

Betrokken
Inge: “Op 29 december 2014 las ik voor het laatst voor bij Ayse (4 jaar). Haar vader is kledingmaker en haar moeder is werkzoekende.

Na een aantal keer voorlezen, kende Ayse al meer woorden dan in het begin. Wanneer ze niet moe was, praatte ze veel met mij na het voorlezen. Zo leerde ze veel nieuwe Nederlandse woorden. De moeder van Ayse was vanaf de eerste keer dat ik kwam erg betrokken en zat er bij als ik voorlas. Als Ayse een Nederlands woord niet wist, vertaalde haar moeder het in het Turks. Ze wilde graag de Nederlandse taal leren, wat goed is voor de ontwikkeling van Ayse.”

Belevenissen
Inge vertelt over haar belevenissen: “De kennismaking op 17 september was voor iedereen spannend, maar Ayse en haar moeder waren gelijk enthousiast. Ze wilden graag leren en ik vond het een leuk gezin. De week daarna las ik een boekje voor waar een muziekcd bij zat. Na het voorlezen gingen we dansen, waarbij Ayse haar energie kwijt kon. Ik stimuleerde de moeder van Ayse om meer voor te lezen. Het is goed voor de band tussen moeder en dochter. Misschien moet ik het voorlezen deels aan de moeder overlaten? Of de moeder laten voorlezen en ik ernaast? Deze vragen kwamen in mij op.”

Ongebruikelijk
Na vier keer voorlezen merkte Inge iets ongebruikelijks op: “Ayse kreeg voordat ze ging slapen een fles warme melk. Ik vroeg of dit gebruikelijk was in Turkije. Dit was volgens de moeder niet zo, maar ze kon moeilijk nee zeggen tegen Ayse. Ik legde uit dat de moeder eigenlijk de baas is. Ayses moeder stond hier wel voor open. Drie bezoekjes later zag ik dat Ayse melk kreeg uit een beker.

Uit de internationaliseringslessen op school weet ik dat Turkse ouders het lastig vinden om consequent te zijn voor hun kinderen. Dit kon ik ook zien in het voorleesgezin. Ik had het idee dat de moeder consequenter werd in de tijd dat ik er was.”

Vertrouwensklimaat
Inge las 18 keer voor bij de familie. Ze vertelt: “Ik creëerde een vertrouwensklimaat met het gezin. Het was erg gezellig om voor te lezen en de moeder vond mij lief en beleefd. Naast het voorlezen liet zij mij ook dingen zien. Zoals hun nieuwe huis en foto’s van haar bruiloft. Ayse en haar moeder droegen ook een hoofddoek. De moeder vertelde over de Islam en dat ze in dit geloof veel respect hebben voor de vrouw.

Ik hielp het gezin met bepaalde zaken. Bijvoorbeeld met het zoeken van een baan voor de moeder en ik kocht een agenda voor haar, omdat ze soms onze afspraken vergat.

Ik heb echt genoten van de keren dat ik voorlas!”

Reageren

4 thoughts on “Studente HZ leest voor bij Turks gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA