BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 maart 2015 @ 12:00 door | 5 reacties

“Koken met pakjes en zakjes is waanzin”

Het was volle bak in de bibliotheek op zondag 15 maart. In het kader van de Boekenweek gaf culinair schrijfster Karin Luiten een lezing voor ruim zestig ‘fans’. Onder de merknaam ‘Koken met Karin’ vertelde ze over de waanzin van koken met pakjes en zakjes. Haar motto is: “Denk logisch na, geen gedoe, eet gewoon gezond!”

Quiz
Karin: “Koken met pakjes en zakjes biedt mensen een houvast. Er staat precies op wat je moet doen en je hoeft geen inspiratie te hebben.” Iedere zaterdag schrijft Karin een antipakjeskookrubriek in dagblad Trouw. Daarin staat een populair kant-en-klaar gerecht centraal. Ze laat zien welke ingrediënten er allemaal verstopt zitten in zo’n gerecht. Daar sta je vaak van te kijken! Karin startte de lezing met een quiz. Het publiek mocht het gerecht raden aan de hand van een lijst ingrediënten. Karin: “Soms heb je werkelijk geen idee wat het allemaal is. Er zit vaak suiker in, verstopt onder de naam dextrose bijvoorbeeld. De belangrijkste ingrediënten moet je alsnog zelf toevoegen. Wat heeft het dan nog voor zin? Alles smaakt hetzelfde!”

Schrijven en tekenen
Karin kreeg het koken niet van huis uit mee. Ze zei: “Mijn moeder vond koken verschrikkelijk. Ik begon met recepten uit tijdschriften en eten maken werd een hobby.” Karin doet meer dan schrijven en koken. Ze illustreert grappige en vrolijke tekeningen op haar site, in dagblad Trouw en diverse tijdschriften.

Pesto maken
Karin vertelde met veel humor over haar passie koken. Ook las ze columns voor uit haar boeken. Eén van de hoogtepunten was een demonstratie die ze ter plekke gaf. “Ik zie jullie al een tijdje kijken naar deze blender en de ingrediënten ernaast. Daar gaan we nu iets mee doen!” Basilicum, olie, kaas en knoflook werd in de keukenmachine gestopt en gedraaid tot een diepgroene pesto. Vrijwilligster Els assisteerde en mocht blind proeven. Welke pesto komt uit een potje en welke heeft ze zojuist zelf gemaakt? Het publiek mocht een oordeel vellen. Unaniem gaf iedereen Karin gelijk; zelfgemaakte pesto is veel lekkerder.

Bezoekster Lisa was enthousiast: “Wat leuk dat de bieb een lezing over voeding organiseert. Het experiment met de pesto vond ik een echte eyeopener. Ik ga het thuis ook maken!”

Kookgedrag
Na de lezing trakteerde Karin het publiek op een zelf gebakken brownie. Kim (29) zegt na afloop: “Ik kook regelmatig met een pakje of een zakje. Deze lezing maakt mij meer bewust van gezond eten, maar ik ga niet ineens anders koken. Een pakje op zijn tijd is snel en makkelijk.”

Janneke (68) kwam samen met haar zus naar de lezing. De woorden van Karin bevestigde haar ideeën. “In de jaren zestig kwamen de pakjes en zakjes in de winkels. Ik groeide ermee op. Het boek ‘Koken met Karin’ veranderde mijn kookgedrag. Voor mij geen pakjes en zakjes meer!”, zegt Janneke resoluut.

Visje
Na de lezing signeerde Karin boeken, ging op de foto en beantwoordde vragen van iedereen. “Nu ga ik een lekker visje eten, ik ben tenslotte in Vlissingen!”, zei Karin bij vertrek. Kreeg ze een vissausje uit een zakje erbij? Het zou zomaar kunnen!

Bekijk hier de foto’s van de middag.

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden , ,

Reageren

5 thoughts on ““Koken met pakjes en zakjes is waanzin”

  1. […] gelukkig hebben we de foto’s nog. En het verslag van een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA