BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

30 juli 2015 @ 08:00 door | 3 reacties

Jonge Jury tipt boek van Vlissingse schrijfster

Tienduizenden scholieren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, lezen voor het leesbevorderingsproject de Jonge Jury tussen half augustus en eind februari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen een stem uit op hun favoriete titels. Het boek met de meeste stemmen wint. Het boek Crush! van de Vlissingse schrijfster Ellen de Vriend wordt getipt.

Goede stimulans
Vijf jongeren verenigd in het Jonge Jury Boekgenootschap stelden samen met professionals uit het boekenvak een lijst samen om jongeren wegwijs te maken in het overweldigende aanbod van boeken. In deze lijst van 25 boeken staat Crush!. Ellen: “Wat een eer! Ik wist eerst niet wat de Jonge Jury inhield, maar dat is nu wel duidelijk. Het is een hele goede stimulans voor jongeren om te gaan lezen.”

Tekstbureau
“Al op de lagere school schreef ik graag opstellen en werkstukken”, vertelt Ellen. In 1998 scheef ze haar eerste boek: ‘Scheepsbergers in actie op de Westerschelde’. Ze werkte vijftien jaar voor de PZC en later als eindredacteur bij de Walcherse krant De Faam. Sinds 2014 heeft Ellen haar eigen tekstbureau ‘ZeeuwZ’. Ze schreef enkele reisgidsen en non-fictie boeken. In 2013 debuteerde ze als romanschrijfster met een thriller voor volwassenen, Bitterzoet. Een jaar later verscheen Crush!. Ellen: “Een Young Adult thriller, maar zeker ook een aanrader voor volwassenen.”

Inspiratie
Crush! gaat over vier vrienden die in Zoutelande door omstandigheden in een complot verzeild raken. “Ik liep in het bunkermuseum in Zoutelande en dat zag er een beetje eng uit. Toen dacht ik aan een thriller. Inspiratie deed ik op door tig keer door Zoutelande te lopen. Ook bij andere bezigheden, iets onbenulligs als strijken bijvoorbeeld, borrelden ideeën op. Dan maakte ik aantekeningen en zo groeide het verhaal.“

Tipje van de sluier
Ellen is alweer bezig met het schrijven van een nieuw boek. Een tipje van de sluier: “Het zijn twee verhalen die zich afspelen in Vlissingen en op Sint Maarten. Ik laat graag iets Zeeuws in mijn boeken terugkomen of een stukje geschiedenis ervan. Zeeland is zo mooi, dat mogen de lezers weten!”

Veel bekendheid
De Dag van de Jonge Jury 2016 wordt gevierd op woensdag 20 april 2016 in Theater TivoliVredenburg in Utrecht. Dan wordt de prijs van de Jonge Jury uitgereikt. “Sinds mijn boek bij de jury-leestips staat is er veel bekendheid gekomen. Het is nu al leuk ongeacht of ik win of niet.

De volgende Zeeuwse schrijvers behoren ook tot de 25 Leestips: Floortje Zwigtman met Vlam, Anneriek van Heugten met Aan de rand van de stilte, Marco Kunst met Kroonsz.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden , ,

Reageren

3 thoughts on “Jonge Jury tipt boek van Vlissingse schrijfster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA