BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 augustus 2015 @ 13:38 door | 4 reacties

“Er klopt is niet in mijn beeld…”

Wind SurfIn de aanloop van Vlissingen Maritiem werd Vlissingen getrakteerd op een bezoek van een bijzonder cruiseschip: de MSY Wind Surf. De reactie peilend van andere begluurders, merkte ik dat die variëren van ‘mooi’ tot ‘wat een lelijk ding’. Één van de reactie, namelijk: ‘er klopt iets niet in mijn beeld’ inspireerde me tot het schrijven van dit blogbericht. Want ik had meer van deze type schepen gezien. Niet in het echt, maar subliem geschetst als ‘artist impression’.

Plakplaatjes
Dus werd het tijd om die kennis hier te delen. De naam van de artiest die ik voor ogen heb is Frans Naerebout. Nee, niet de mensenredder, maar de voormalig tekenleraar aan de Rijks-HBS in Vlissingen. Onder andere, dan, want enkele generaties terug was hij vooral bekend als illustrator van de ooit zeer populaire scheepsportretjes die je als plaatje kreeg bij beschuit van Hooimeijer of de shag van Captain Grant. Die plaatjes kon je sparen en in een album plakken en, inmiddels ook via internet, uitwisselen.

Jules Verne
Van zijn hand verschenen ook tal van geïllustreerde boeken over de scheepsvaart. Niet alleen reguliere schepen, maar geïnspireerd door Jules Verne, ook ‘Fantastische schepen’, waarin hij zijn fascinatie voor de ontwikkeling, het succes en falen van heel bijzonder scheepstypen beschreef. Na de eerste oliecrisis (1973) was Frans Naerebout ervan overtuigd dat de zeilvaart een belangrijke rol in de commerciële scheepvaart kan vervullen. Hij promootte moderne technieken van windvoortstuwing en maakte illustraties van futuristisch ogende zeilschepen. Het bracht hem internationale faam, maar zijn baanbrekende ideeën vonden weinig navolging in Nederland. Het zeilend cruiseschip dat in Vlissingen lag, zou zo van zijn tekentafel gerold kunnen zijn.

Tekenles
Voor zijn leerlingen was Naerbout vooral een inspirator die je leerde kijken. Hij verplaatste de tekenles naar buiten en liet de scholieren, inmiddels heel dapper ‘studenten’ genoemd, tekenen op locatie. Je leerde al tekenend je stad kennen, de scheepstypen die langs de boulevard voeren te onderscheiden en alles in perspectief te plaatsen. Samen met zijn leerlingen kleurde hij ‘Grauwe muren’ in, de eerste legale graffiti en liet ze een plan bedenken voor een nieuwe haven, pal voor de Muur van Altena toen Rijkswaterstaat de oude haveningang wilde dichtgooien in het kader van de Deltawet.

Blijvend in beeld
Op 2 juli 2015 zou Naerebout 100 jaar geworden zijn. Om hem de plek in de historie te geven die hij verdient, nam Stichting 100 jaar Frans Naerebout het initiatief voor een tentoonstelling in het muZEEum. Naast zijn tekeningen van ‘malleboten’, is ook in diverse technieken ander werk te zien: stadsgezichten, portretten en Zeeuwse beroepen. En als je die gezien hebt, kijk je met heel andere ogen naar de MSY Wind Surf! Inmiddels vertrokken, gelukkig hebben we de foto’s nog. Ook is de stichting op zoek naar jouw eigen herinneringen. Zie de informatie daarover op de website.

Reageren

4 thoughts on ““Er klopt is niet in mijn beeld…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA