BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

12 november 2015 @ 11:58 door | Geen reacties

Mythen over De Ruyter ontmaskerd

Vorige maand hield Arthur Scheijde een gloedvolle lezing in de Bibliotheek Vlissingen. Zijn boek over Michiel de Ruyter was al een genot om te lezen en in zijn lezing loog hij er ook niet om: een aantal beweringen over Michiel de Ruyter kunnen naar het land der fabelen. Arthur ging net zo lang door tot hij bewijzen vond. Hij reisde half Europa af om archieven te raadplegen en ging daarmee verder dan andere De Ruyter auteurs die elkaar overschreven.  Zodoende weten we nu wel waar De Ruyter heeft gewoond in Vlissingen en wie Michiel Trouwhand was. Leuk om te lezen! Hierbij nog wat andere ontboezemingen.

Broer
In Vlissingen was de vermeende familierelatie tussen De Ruyter en Cornelis Lampsins een grote mythe. Ze zouden halfbroers zijn. In het oude museum hingen de portretten van Cornelis en De Ruyter  vlakbij elkaar en de gelijkenis was frappant. Zonder enig bewijs werd beweerd dat de moeder van Michiel in dienst was van de Lampsins en door de vader van Cornelis bezwangerd. Dat zou verklaren waarom De Ruyter als eenvoudige jongen kon opklimmen tot luitenant-admiraal. Cornelis had graag zelf machtig willen zijn, maar was niet van adel. Dat adeldom heeft hij later gekocht in Frankrijk, maar ondertussen schoof hij De Ruyter naar voren omdat die boerenslim genoeg was om geen vragen te stellen en trouw zijn meesters diende. (sic)

Lampsinshuis
Wat ook vaak langs komt, is dat De Ruyter als 11 jarig jongetje bij Cornelis Lampsins in dienst treed. In een stripverhaaltje, uitgegeven om o.a. het muZEEum te promoten onder kinderen, ontmoet De Ruyter als jongetje in blauw geruite kiel Cornelis als oude man. Een aantal scènes speelt zich af in en voor het Lampsinshuis. In het echt schelen ze echter 7 jaar, was Cornelis dus 17 of 18 toen de Ruyter ging varen, en was het Lampsinshuis nog lang niet gebouwd.

Blauwgeruite kiel
In 2007 besteedde ‘Willem Wever’ aandacht aan het geboortejaar van De Ruyter. Voor de rol van de jonge Michiel zou een kindacteurtje door de kleedster worden gestoken in een blauw geruite kiel. En ook hier zou een veel oudere acteur Cornelis Lampsins spelen. Die blauw geruite kiel is echter een verzinsel uit het bekende 19e eeuwse liedje. Toen de TV-redactie werd gewezen op de historische blunders, bleek dat presentator Raymi Sambo voor zijn ‘onderzoek’ alles had gegoogled. De meeste foute scenes zijn gelukkig geschrapt, maar er zijn nog wat tenenkrommende scènes in Vlissingen opgenomen, waarin Michiel als jongetje woont in zijn pas veel latere woonhuis in de Nieuwstraat en de Lijnbaan is gesitueerd in het torentje van het Lampsinshuis. En dan die torenscène… Goed, je zet niet even een steiger tegen een 32 meter hoge toren om een jongetje van 12 naar boven te laten klimmen, maar de gekozen oplossing had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht.

Hardtsteecken doodt
Maar het kan nog gekker: in de laatste film over De Ruyter loopt Willem Joseph van Ghent mee in de begrafenisstoet van Michiel. Hij draagt de helm van De Ruyter. In het echt was Van Ghent dan al vier jaar dood.

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA