BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

12 januari 2016 @ 12:21 door | 1 reactie

De Bibliotheek helpt bij digitale problemen

Lezen, schrijven en rekenen zijn vaardigheden die iedere Nederlander nodig heeft. Ze zijn essentieel om deel te nemen aan onze samenleving. Omgaan met computers hoort daar tegenwoordig ook bij. Maar niet iedereen is daar even behendig in. Daarom ondersteunt onze Bibliotheek! In 2015 gingen we hier volop mee aan de slag. Hieronder volgt een overzicht van de resultaten die we hierbij boekten.

Klik & Tik: de resultaten
Sinds enkele jaren biedt Bibliotheek Vlissingen mensen met computer- en internetproblemen de helpende hand. Zo oefenen zo’n 15 deelnemers twee keer per week bij ons met de cursus Klik & Tik. Dat is een digitaal oefenprogramma waarmee deelnemers zelfstandig en op eigen tempo leren omgaan met computers en internet. In 2015 hebben 37 cursisten de Bibliotheek verlaten met een certificaat van Klik & Tik op zak!
Het overgrote deel van de ‘geslaagden’ geeft aan dat zij zonder de Bibliotheek waarschijnlijk niet zouden zijn gaan oefenen met internet. Daarnaast zijn ze minder bang dat er iets fout gaat en maken ze veel vaker thuis gebruik van internet. Door de deelname aan Klik & Tik hebben de meesten zelfs zin om nog meer met internet te leren doen. Wat een mooie resultaten!

E-overheid
Voor Vlissingers die al een beetje overweg kunnen met computers en internet, maar moeite hebben met het gebruiken van digitale overheidsdiensten, organiseren wij sinds juni 2015 de computercursus DigiSterker. Tijdens deze cursus leren deelnemers in kleine groepen te werken met DigiD. Ook worden ze wegwijs gemaakt in onder andere de websites van het UWV, de Belastingdienst en de Gemeente Vlissingen.

Digisterker

In 2015 heeft de Bibliotheek zes cursussen op verschillende dagen georganiseerd. De 24 deelnemers zijn beloond met een diploma. DigiSterker wordt door de Vlissingse cursisten gemiddeld gewaardeerd met een fraaie 8,5. Door de cursus voelen zij zich meer vertrouwd met de e-overheid en is er voldoende geleerd om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het is ook mooi meegenomen dat 100% van de deelnemers DigiSterker aanbeveelt.

DigiDesk trekt enorm bezoekersaantal
Veel Vlissingers kunnen zich over het algemeen prima redden in de digitale wereld, maar lopen soms gewoon tegen problemen aan waar zij zelf niet uitkomen. Tijdens onze maandelijkse inloopspreekuurtjes voor digitale vragen merkten we dat het erg druk was. Er was behoefte aan een helpdesk die regelmatiger geopend was!

In februari 2015 openden wij daarom op alle middagen van de werkweek de DigiDesk. De DigiDesk is een gratis helpdesk in de vorm van een inloopspreekuur. Iedereen kan hier terecht voor de meest uitDigiDes_stagiaireseenlopende vragen over digitale media en bijbehorende apparatuur. Twee stagiairs van de ICT-opleiding van Scalda bemannen de DigiDesk, als onderdeel van hun opleiding.

Dat veel mensen baat hebben bij de DigiDesk blijkt wel uit de bezoekersaantallen. Vorig jaar hebben meer dan 1250 bezoekers de DigiDesk weten te vinden! De helpdesk heeft inmiddels dan ook een flink bestand met vaste klanten opgebouwd. Als aanvulling op het inloopspreekuur organiseert de DigiDesk maandelijks een TabletCafé. Hier kunnen tabletbezitters onder het genot van een kopje koffie vragen stellen en hun eigen kennis delen.

Hoe verder in 2016?
Ondanks dat we te maken hebben met bezuinigingen, willen we niet bezuinigen op deze activiteiten. Vooral nu bevestigd wordt, hoe zeer er behoefte aan is! Sterker nog, naast het voortzetten van Klik & Tik, DigiSterker en de DigiDesk wil de Bibliotheek haar aanbod in 2016 verder uitbreiden. Zo wordt er deze maand in samenwerking met WVO Zorg gestart met een TabletCafé in woonzorgcentrum Ter Reede. Ook zijn er plannen voor iPad-cursussen, workshops (mobiel) internetbankieren en cursussen Windows 10. Hiervoor maken wij dankbaar gebruik van de inzet van enthousiaste vrijwilligers en stagiairs.

Reageren

One thought on “De Bibliotheek helpt bij digitale problemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA