BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

26 februari 2016 @ 08:00 door | Geen reacties

“De VoorleesExpress bracht leesplezier terug”

Marja Geerse en Gwenny Rijkse werken op Basisschool Wilgenhof in Middelburg. Zij hielden tijdens de Kinderboekenweek op 15 oktober 2015 een inloopochtend voor ouders die geïnteresseerd waren in de VoorleesExpress Walcheren. Projectleider Njonkie kwam enthousiast vertellen over dit project. In deze blog vertellen Marja en Gwenny over deze bijeenkomst.

Taalarme thuisomgeving
Njonkie vertelde dat iemand aan huis komt voorlezen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Het stelt ouders in staat om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren op hun eigen manier. Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Het gaat om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en opgroeien in een taalarme thuisomgeving. De vrijwilliger introduceert het voorleesritueel bij het gezin. De ouders krijgen handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en boeken een blijvende plek te geven in het dagelijks leven.

Daarnaast versterkt de VoorleesExpress het partnerschap tussen school en ouders. Zo nemen ouders en school samen de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van kinderen, waarbij ze elkaar ondersteunen én versterken. Maar de VoorleesExpress is er ook voor kinderen die om welke reden dan ook niet voorgelezen worden.

Ervaringen van ouders
Enkele ouders en kinderen die nu genieten van de VoorleesExpress delen graag hun ervaringen. Esther, de moeder van Sam uit groep 4 vertelt: “Ik gaf mij op voor de VoorleesExpress Walcheren na de informatieochtend door Njonkie. Hij sprak hier heel enthousiast over. Sam hield niet van lezen en liep ermee achter op school. Deelname aan de VoorleesExpress zou zijn leesplezier terugbrengen en zijn woordenschat vergroten, vertelde Njonkie.

Nadat Njonkie en ik de aanmeldingsprocedure hadden doorlopen, ging hij op zoek naar een geschikte voorlezer. José kwam bij ons thuis kennis maken met Sam en mij. Sam vond het best spannend omdat zij iedere woensdagmiddag speciaal voor hem een uurtje langs kwam. We lazen met zijn drieën voor aan elkaar. Sam ervaarde het als heel leuk en gezellig.  Hij leest nu zijn Donald Duck helemaal zelf! José deed tussendoor het spelletje ‘tik tak boem’, als afwisseling op het lezen en om even te bewegen. Sam vindt lezen nu gezellig en leuker.”

Laura is de moeder van Eden uit groep drie. Zij vertelt ook over haar ervaringen met de VoorleesExpress. “Op donderdag om 18.00 uur zette Eden de televisie alvast uit, want…. de voorleesjuf kwam! Hoa-an, een student van de HZ, kwam elke week een uurtje met Eden lezen. We begonnen met een kopje thee en dan liet ik de dames alleen, zodat ze hun eigen voorleesbubbel konden creëren. Eden genoot erg van dit uurtje speciaal voor haar en kreeg de juf altijd zo ver om nog een spelletje met haar te doen!”

Interesse in voorleesvrijwilliger?
De VoorleesExpress is voortdurend op zoek naar nieuwe voorleesvrijwilligers. Lijkt het iets voor jou? Aanmelden kan altijd.

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA