BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 maart 2016 @ 11:09 door | Geen reacties

Samen luisteren en knutselen bij Peutertje Luister

Vandaag nemen we een kijkje bij de voorlees- en knutselactiviteit Peutertje Luister in Het Kroonjuweel in Souburg. Vier peutertjes en hun moeders hebben zich ingeschreven.

Collega Leni vertelt enthousiast over haar vakantieactiviteiten. Ze is uit logeren geweest en heeft een volle koffer bij zich met allerlei spullen zoals een knuffel, boek en een tandenborstel. Leni vraagt:‘’ Gaan jullie ook wel eens uit logeren in de vakantie?’’ Alle kinderen antwoorden volmondig “jaaa!’’ Het is duidelijk. Het thema van deze voorleesochtend staat in het teken van logeren!

Voorleesmoment
Eerst vertellen de peuters over elkaars logeerverhalen. De meeste logeren wel eens bij opa en oma. Daarna pakt Leni het voorleesboek erbij. ‘Kas bij opa en oma’, zo heet het boek. Leni vertelt op een levendige manier. De kinderen luisteren aandachtig, ze zijn zo nieuwsgierig naar alle gebeurtenissen die Kas samen met opa en oma beleeft. Ze kijken graag mee naar de prenten. Kas, de hoofdpersoon van het verhaal, eet samen met opa en oma een heerlijke slagroomtaart. Dat klinkt een van de peutertjes wel heel erg aangenaam in de oren. Vanaf de voorste rij klinkt plotseling:‘’Hmmm… een stukje slagroomtaart, dat lust ik ook wel!’’

Knutseltijd
Na afloop van het voorleesmoment haalt Leni, een aantal attributen tevoorschijn die ook in het verhaal aan bod komen. Eerst een warme kruik voor in bed, daarna wat wortels uit de groentetuin van opa en oma. Dat lusten de kinderen ook wel, maar voordat ze ook aan de wortels mogen knabbelen, moeten de wortels eerst gewassen worden. Na deze versnapering is het tijd om zelf aan de slag te gaan; knutselen samen met papa of mama! Vandaag knutselen de peuters een reiskoffertje, want die had Kas ook bij zich toen hij uit logeren ging. Er wordt geëxperimenteerd met allerlei kleuren en kwasten. Als de kleuren blauw en geel samen groen worden, vinden de peuters het net ‘tovenarij’. Tot slot, krijgen ze allemaal hun eigen wortelzaadjes mee naar huis, om zelf worteltjes te kweken!

Het programma sluit deze keer af met een leuk spel. De reisattributen uit de koffer van Kas worden uitgepakt. Een paar sokken, pyjama, tulpen voor opa en oma, een knuffel en wat natuurlijk niet mag ontbreken: een boek! Na het uitstallen van alle spullen, pakken de peuters iets weg. De groep raadt wat er ontbreekt. Ze hebben er een hoop lol in.

Over Peutertje Luister
Peutertje Luister is een actieve voorleesactiviteit voor peuters en hun (groot)ouders/verzorgers. Zo kunnen ze er samen thuis nog eens over napraten. Ook ervaren ouders hoe ze hun peuter betrekken bij het voorlezen en samen met hun kind activiteiten kunnen ondernemen naar aanleiding van een boek, zoals: knutselen en zingen. Iedere keer staat er bij Peutertje Luister een ander thema centraal.

Ook meedoen?
Iedere eerste en laatste donderdag van de maand is Peutertje Luister om 10.15 uur  in de Bibliotheek op school. Kijk op: www.bibliotheekvlissingen.nl/voorlezenopschool hoe je je kunt aanmelden. Meedoen kost niets, en iedereen is met zijn/haar peuter van harte welkom!

Foto’s en video
Bekijk foto’s van Peutertje Luister in het fotoalbum:  fotoalbum Peutertje Luister
Voor een impressiefilmpje verwijzen we je graag door naar: video Peutertje Luister (YouTube)

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA