BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 juni 2016 @ 11:00 door | 3 reacties

“De persoonlijke aandacht was goed voor onze dochter”

“Wanneer komt Gina weer?”, blijft Kayleigh (5 jaar) regelmatig vragen op donderdag. Gina Boogaard van VoorleesExpress Walcheren kwam wekelijks twintig keer bij haar thuis om te werken aan de taalontwikkeling van Kayleigh. De voorleesuurtjes zijn al ruim een maand gestopt, maar Kayleigh is Gina nog niet vergeten. “De persoonlijke aandacht was goed voor onze dochter, ze vond het leuk en ze had er baat bij”, zegt moeder Reyna van Os.

Taalontwikkelingsstoornis
Kayleigh heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS). In de hersenen wordt taal bij haar minder goed verwerkt. Reyna: “Het is niet alleen een taalprobleem, maar ze haalt ook bijvoorbeeld zwart en wit door elkaar. Kayleigh heeft meer aandacht nodig op taalgebied, waar ik geen tijd voor heb met drie jonge kinderen. De logopediste van Kayleigh vertelde over de VoorleesExpress. Een voorlezer aan huis, dat zag ik gelijk zitten.”

Prentenboeken
Gina is inmiddels een ervaren kracht van de VoorleesExpress. Ze las eerder voor bij een Marokkaans en een Pools gezin. Ze is liefhebber van prentenboeken. Gina: “Boeken met veel platen en weinig tekst zijn erg vermakelijk; je kunt je fantasie erin kwijt. Voor de ontwikkeling van Kayleigh was het belangrijk dat ze zelf veel praatte, daarom liet ik haar vaak het verhaal verzinnen. Prentenboeken las ik zelf al voordat ik bij de VoorleesExpress actief was. Er zitten hele mooie bij!”

Kletsen
“Met Kayleigh las ik niet alleen boekjes, want een uur is dan wel erg lang”, vertelt Gina verder. “Soms kletsten we gewoon wat over haar huisdieren, school of een ander onderwerp wat haar aansprak. We zijn ook samen in de bibliotheek geweest om nieuwe boeken te zoeken.”
Reyna zag haar dochter groeien in haar ontwikkeling, ze zegt: “Ik merk dat ze meer verhalen zelf verzint en vertelt. De bezoekjes van Gina waren heel zinvol; het was een leuke manier om in Kayleigh’s eigen vertrouwde omgeving zo met taal bezig te zijn. Ze zat altijd al klaar met een boekje voor Gina’s komst.”

Diploma-uitreiking
Reyna vindt het jammer dat de VoorleesExpress na twintig weken stopt. Gina reageert: “In de laatste weken is het nieuwe eraf en wordt het kind vaak wat vrijer. Dit kan ten koste gaan van de effectiviteit van mijn komst. Daarom is twintig weken voorlezen in één gezin precies lang genoeg denk ik.”
Op 29 juni is de diploma-uitreiking van de VoorleesExpress. Gina en Kayleigh gaan daar met z’n tweeën naartoe. Gina: “Leuk om het traject zo samen af te sluiten!”

Reageren

3 thoughts on ““De persoonlijke aandacht was goed voor onze dochter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA