BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 augustus 2016 @ 12:42 door | 1 reactie

Wiewerkt@BiebVlissingen: Marileen van Wijnen

Marileen is in 2006 als communicatiestagiaire begonnen bij Bibliotheek Vlissingen. Ze rondde zowel haar meewerk- als haar afstudeerstage hier succesvol af. Inmiddels werkt zij ruim 9 jaar voor de Vlissingse Bibliotheek, waarbij ze zich in haar functie als communicatieadviseur onder andere richt op communicatie via social media.

Studie
Marileen begon in 2004 de opleiding Communicatie aan de Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Omdat ze ook graag buiten de grenzen van Zeeland wilde kijken, maakte ze haar studie af aan de Hogeschool Inholland in Diemen. Ze koos wel voor een stageplek in Vlissingen, omdat de stad haar hart nu eenmaal had veroverd.

Stageprojecten
‘‘Al tijdens mijn stage bij Bibliotheek Vlissingen in 2006 mocht ik diverse projecten zelfstandig uitvoeren. Zo organiseerde ik een verkiezingsmarkt voor de gemeenteraadsverkiezingen en werkte ik mee aan de promotie van de wijk ‘Middengebied’ in Vlissingen. Projecten die je niet zo snel met een Bibliotheek zou associëren. Maar als informatiemakelaar van de stad, zag onze Bibliotheek daar voor zichzelf een belangrijk rol in weggelegd. Juist die diversiteit en het feit dat ik dit volledig zelfstandig mocht opzetten, sprak me erg aan. ’’

Vervolgens heb ik mijn afstudeerproject ook bij de Bibliotheek afgerond, ik was er ondertussen al parttime aan het werk voor de jeugdwebsite van de gemeente www.vlissingen.nl/jong. Ik deed onderzoek naar de behoefte van een wekelijkse digitale nieuwsbrief voor de Vlissingse burgers, vervolgens werd ik via een uitzendbureau aangenomen om die in de praktijk ook daadwerkelijk uit te zetten.”

In 2009 werd Marileen officieel communicatieadviseur van de Bibliotheek. Hiermee werd ze verantwoordelijk voor alle interne- en externe communicatie van de Bibliotheek. Zo voert ze de eindredactie over alle social mediakanalen ( Facebook, Twitter en www.biebblog.nl) en de website www.bibliotheekvlissingen.nl. Daarnaast verstuurt ze namens de bieb, iedere maand een digitale nieuwsbrief naar de leden. Tot slot, zit Marileen ook in de activiteitencommissie en helpt ze bij het organiseren van activiteiten.

E-bookcampagne
Begin dit jaar was Marileen een van de gezichten van een landelijk e-bookscampagne van de Bibliotheek. Met deze campagne werd er extra de nadruk gelegd op het feit dat Bibliotheken nu ook e-books uitlenen. Echte Bibliotheekmedewerkers werden uitgekozen om gezicht te geven aan deze landelijke campagne. ‘‘Tijdens een professionele fotoshoot mochten we met 10 collega’s uit het land op de foto met ons favoriete e-book. Die foto’s kwam je vervolgens zelfs tegen op bussen en bushokjes in het hele land! Het was een bijzondere ervaring.’’

Marileen collage
Marileen te zien op bussen en in een bushokje tijdens de e-book campagne.

Stagebegeleidster
Sinds een aantal jaren mag Marileen zichzelf ook stagebegeleidster noemen. ‘‘Bibliotheek Vlissingen geeft stagiairs van Scalda en HZ de ruimte om praktijkervaring op te doen in een hechte organisatie die gevarieerde diensten aanbiedt. Ik haal veel voldoening uit het begeleiden van communicatiestagiairs. Zij kijken met een frisse blik op werkzaamheden. Bovendien bieden ze onze organisatie ook echt meerwaarde. Na verloop van tijd kunnen ze vaak een aantal taken op zich nemen, waarvoor we in een steeds kleinere organisatie minder tijd hebben.”

Landelijke social media-team van de Bibliotheek
Sinds begin dit jaar werkt Marileen ook een aantal uren in de week voor het Landelijk Social Media-team van de Koninklijke Bibliotheek. Het team bestaat uit bibliothecarissen uit het hele land. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de landelijke bibliotheekaccounts van Facebook en Twitter. ‘‘We staan duizenden volgers te woord en beantwoorden vragen over abonnementen, e-books, en leesapps. Daarnaast geven we leestips en promoten we de diensten en producten van de Bibliotheek.’’

Marileen verzorgt het PR-materiaal
Marileen verzorgt het promotiemateriaal in- en rondom Bibliotheek Vlissingen.

Bibliotheek Vlissingen in de toekomst
Ondanks alle bezuinigingen die de Bibliotheek treft, hoopt Marileen dat de Bibliotheek nog steeds een belangrijk rol blijft spelen als het gaat om het verbreden en verdiepen van kennis en vaardigheden van Vlissingse burgers. ‘‘We zullen ons gaan focussen op het samenbrengen van mensen en het ontwikkelen van hun basisvaardigheden, zodat zij zelfredzaam worden en blijven in deze digitale maatschappij. Het uitlenen van boeken staat daarbij niet langer centraal, wel het stimuleren van lezen, in welke vorm dan ook. ’’

Boekentips
Dankzij haar job als social media medewerker doet Marileen veel leestips op. “Door enthousiaste reacties van volgers op Twitters werd ik gewezen op het e-book Bidden en Vallen van Henk van Straten uit de VakantieBieb. Eerst op mijn iPad begonnen met lezen en daarna toch verder op mijn e-reader, omdat ik dat een stuk prettiger vind lezen. Het boek belicht een bepaalde gebeurtenis vanuit de oogpunten van verschillende personages. Het geeft inzicht in alle hoofdpersonen. Prettige schrijfstijl ook. Het leest gewoon lekker weg.’’

Haar tweede boekentip is Alle dingen zijn schitterend van Alex Boogers. ‘‘Deze eigentijdse roman heeft ook meerdere hoofdpersonages die op een gegeven moment elkaars pad kruisen. Een prachtig verhaal met een verrassend einde.”

Tot slot tipt Marileen ook Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beek. ‘‘Deze roman sprak mij erg aan, omdat de relaties tussen de personages in het verhaal herkenbaar zijn.’’

Favoriete boeken van Marileen als collage
De leestips van Marileen.

Auteur

Rubrieken Algemeen, Dienstverlening, Internet, Vlissingen

Trefwoorden

Reageren

One thought on “Wiewerkt@BiebVlissingen: Marileen van Wijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA