BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

22 september 2016 @ 14:16 door | 1 reactie

Stilleesprotest in gemeentehuis Vlissingen

Deze week was het stil in het stadhuis van Vlissingen, ondanks dat er meer dan 250 kinderen protesteerden tegen de plannen van het college van b&w. Met een ‘stilleesprotest’ kwamen deze week kinderen uit de groepen 6 t/m 8 van acht verschillende basisscholen uit protest hun boek lezen in het stadhuis.

Plannen
Het college is voornemens om alleen bibliothecair werk te leveren op de scholen die dat echt nodig hebben in het kader van laaggeletterdheid. Scholen als de VSV, de Wissel en de Theo Thijssenschool verwachten hierdoor geen eigen Bibliotheek meer op school te hebben. Ook komt er dan geen bibliothecaris meer op school om speciale taal- en mediawijsheidslessen te geven.

Zorgen
De directeur van de Vlissingse Schoolvereniging, Piet Nagtegaal, zit met zijn boek opengeslagen in de hal van het stadhuis. Hij kijkt met trots naar zijn leerlingen, die verdiept zijn in hun boek. Waarom doet hij mee aan het ‘Stilleesprotest’?

‘‘We maken ons grote zorgen over de Bibliotheek Vlissingen in zijn algemeenheid’’ vertelt hij. ‘‘Niet alleen de scholen hebben veel steun aan de bieb, er zijn al genoeg onderzoeken die aantonen dat de Bibliotheek zeker meerwaarde heeft voor de maatschappij. Een stad als Vlissingen heeft gewoon een volwaardige Bibliotheek nodig, maar met de bezuinigingsplannen die nu zijn voorgesteld kan de Bibliotheek zoals die er nu is, nooit standhouden.’’

Nagtegaal wil ook benadrukken dat de schoolbibliotheken niet alleen voordeel bieden aan kinderen die taalarm zijn. ‘‘Lezen is voor iedereen belangrijk. Hoewel we tegenwoordig veel van het internet halen, zijn boeken nog altijd belangrijke informatiedragers. Bovendien moeten de leerlingen beseffen dat lezen uit een boek ook gewoon erg leuk kan zijn.’’

Hij gaat verder: ‘‘Met het Stilleesprotest hopen we dat de politiek aan het denken wordt gezet. Het resultaat is hopelijk dat de personen die verantwoordelijk zijn voor de bezuinigingen goed nadenken over wat ze willen schrappen. Want wat geschrapt wordt, komt niet meer terug.’’

Lezen is belangrijk
Niek uit groep 7 vertelt: ‘‘We hebben allemaal veel plezier aan het leesmomentje waar de school elke dag tijd voor vrijmaakt. Wat zouden we moeten zonder schoolbibliotheek?” Ook Thom zegt: ‘‘Lezen vinden we heel belangrijk. We moeten een boek kunnen lenen als we dat nodig hebben, en dat kan niet zonder schoolbibliotheek.’’

dsc01112
Veel leerlingen lezen Dummie de Mummie’ en ‘Geronimo Stilton’ . Op verschillende borden staan woorden als: ‘Boekensteun’ en ‘de bieb is top’. Het Stilleesprotest is in volle gang.

Publiciteit
Drie dagen lang is het gemeentehuis gevuld met lezende klassen die elkaar om het halfuur afwisselen. ‘‘Ik hoor dat er in de wandelgangen over het protest wordt gepraat. Dat is één van de dingen die we willen bereiken’’ zegt Piet Nagtegaal tevreden.

Het protest krijgt in ieder geval genoeg publiciteit: cameramannen, fotografen en journalisten zijn alom vertegenwoordigd.

Bekijk een fotoverslag van het ‘Stilleesprotest’ van deze week op http://bit.ly/flickrprotest.

Ook andere media, zoals de PZC en Omroep Zeeland spraken over de protesten.

Omroep Zeeland: http://bit.ly/omroepzeelandprotest.

Zeelandnet/RTV Vlissingen: http://bit.ly/zeelandnetprotest.

PZC: http://bit.ly/PZCprotest.

Auteur

Rubrieken Educatie, Nieuws, Vlissingen

Trefwoorden

Reageren

One thought on “Stilleesprotest in gemeentehuis Vlissingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA