BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 september 2016 @ 16:17 door | 1 reactie

Wiewerkt@BiebVlissingen: Denise van den Dries

Denise is opgeleid tot onderwijsassistente, ze deed ervaring op in het speciaal onderwijs maar ging daarna al snel als leesconsulente aan de slag bij Bibliotheek Vlissingen. Ruim zeven jaar was ze actief op de mediatheken op basisscholen in Vlissingen. de laatste jaren vooral op de Combinatie en de Wissel. Sinds september 2016 is ze aan een nieuwe uitdaging begonnen; ze is nu coördinator van VoorleesExpress Vlissingen.

Denise beschrijft zichzelf als een enthousiaste collega die ook onder stress goed kan presteren. Bovendien is ze altijd wel in voor een dolletje. ”Als je veel met kinderen werkt moet je wel een beetje gek zijn”’ vertelt ze lachend.

Leesconsulente
Als leesconsulente was het eén van haar taken om de kinderen van de onder- en bovenbouw meer leesplezier bij te brengen. ‘‘In de onderbouw is het vooral zaak dat kinderen hun eerste liefde voor lezen ontwikkelen. Dat doen we door interactief voor te lezen. In de bovenbouw helpen we de leerlingen met het maken van een werkstuk; waar vinden ze betrouwbare informatie? Ook brengen we bepaalde boeken onder de aandacht om te laten zien dat er voor ieder wat moois te lezen is.’’

Dat geeft vaak leuke resultaten. ”Zo was er een keer een jongen in groep 8 die graag wilde laten zien dat hij absoluut niet geïnteresseerd was in boeken, omdat hij dat niet stoer vond. Maar toen ik een keer het boek ‘Het leven van een Loser’ in de klas voorlas, werd zijn interesse toch gewekt. Sindsdien kwam ik hem regelmatig tegen in de Bibliotheek van de school, samen met zijn vrienden.

VoorleesExpress
De werkzaamheden van een leesconsulente bleken een goede voorbereiding op haar nieuwe taken als coördinator. Eén van de doelen van de VoorleesExpress is om kinderen uit gezinnen die niet zo goed Nederlands spreken, aan te moedigen om hun taalvaardigheid en woordenschat te vergroten. Dat wordt gedaan door vrijwilligers die regelmatig bij het gezin op bezoek komen om voor te lezen.

‘‘Als coördinator ben ik de bemiddelaar tussen de voorleesvrijwilligers en de gezinnen. Dit houd in dat ik kijk welke voorlezer bij welk gezin past. Bovendien ga ik mee naar de ontmoetingsgesprek van de voorlezer en het gezin’’ vertelt Denise.

Gedurende de voorleesperiode heeft Denise tussentijds contact met de voorlezers en de gezinnen om te pijlen of er vooruitgang wordt geboekt. Vervolgens werken ze toe naar het hoogtepunt van het jaar: de diploma-uitreiking. Maar voor die tijd houdt Denise zich vooral bezig met het werven van voorlezers en gezinnen. ‘‘Ik hoop in november 2016 met de eerste voorleesgroep aan de slag te kunnen.’’

dsc00285

Leesplezier
Denise vindt het heel mooi dat ze een steentje kan bijdragen aan de taalontwikkeling van het kind. Maar ook aan zijn of haar leesplezier; ‘‘Het geeft een fantastisch gevoel als je kinderen enthousiast tegen klasgenootjes hoort vertellen hoe leuk ze de ‘voorleessessies’ vinden.’’

Toekomst
Denise hoopt dat iedereen beseft dat de Bibliotheek een belangrijke rol speelt in de maatschappij. ‘‘De leesconsulenten en de VoorleesExpress hebben de afgelopen jaren veel invloed gehad op de taalontwikkeling van kinderen in Vlissingen. Dat vergroot hun kansen op een betere toekomst.’’

Boekentips
Het boek ‘De Gruffalo’ van Julia Donaldson heeft een plekje veroverd in het hart van Denise. ‘‘Ik lees het boek vaak voor aan mijn dochtertje, maar ik las het ook voor op school. De onderbouw vindt het vooral een grappig en spannend boek, en voor de hogere groepen is het leerzaam omdat het prentenboek ook een moraal heeft.’’

Haar persoonlijke favoriet is ‘Huidpijn‘ van Saskia Noort. ”Het boek leest makkelijk weg en ik had hem dan ook zo uit. Het is spannend omdat je geen idee hebt welke weg het verhaal zal inslaan. Elke personage heeft een duistere kant en daarom heeft het een erg onvoorspelbaar plot.”

 

boeken-denise

Reageren

One thought on “Wiewerkt@BiebVlissingen: Denise van den Dries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA