BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

12 september 2016 @ 13:10 door | Geen reacties

Wiewerkt@BiebVlissingen: Roman Cuny & Mariam Vriesema

Wie zijn toch de gezichten achter die leuke interviews op Facebook? Maak kennis met Roman Cuny en Mariam Vriesema. Begin dit jaar begonnen ze bij de Bibliotheek als marketing- en communicatiestagiaires. Een half jaar lang ondersteunden ze de communicatieadviseur van de Bibliotheek. In deze periode hebben ze enorm veel geleerd. Ook is hun beeld van de Bibliotheek erg verandert, de bieb doet zoveel meer dan alleen boeken uitlenen!

Roman en Mariam volgden beiden de 3-jarige opleiding Marketing en Communicatie aan het Scalda college in Middelburg. In hun eindexamenjaar koos Roman voor de specifieke richting marketing en Mariam voor communicatie.

Afstudeerstage
Na het eerste halfjaar in de schoolbanken gezeten te hebben, was het in februari tijd om de eerste stappen in het werkveld te zetten. ‘‘Ik koos er bewust voor om mijn afstudeerstage bij Bibliotheek Vlissingen voltooien. Deze organisatie bood mij interessante communicatiewerkzaamheden, waar ik graag meer kennis van wilde opdoen. Ik was al bekend met social media via mijn vorige stageplaatsen, maar nooit mocht ik hier zo actief’ mee aan de slag” vertelt Mariam.

Voor Roman was de Bibliotheek geen onbekende plek toen hij solliciteerde. ‘‘Ik heb op de middelbare school met plezier mijn maatschappelijke stage bij de Bibliotheek in Goes mogen uitvoeren. Daar heb ik toen een bijbaantje aan overgehouden. Het leek me nu leuk de Bibliotheek ook achter de schermen te leren kennen.’’

Aanvullen
Onder begeleiding van stagebegeleidster Marileen van Wijnen, maakten ze deel uit van het social media-team van de Vlissingse Bibliotheek. ‘‘Het was ontzettend leuk om deze stageperiode met zijn tweeën te mogen uitvoeren, want wij leerden ook weer veel van elkaar!’’ zegt Mariam enthousiast. Roman voegt daaraan toe: ‘‘Het is mooi dat we elkaar konden aanvullen. Mijn zwakke punten werden gecompenseerd door de sterke punten van Mariam en andersom.’’

Eindopdracht
Door de verschillende studierichtingen moesten Roman en Mariam verschillende eindopdrachten doen. Roman deed een onderzoek naar de behoeften van de DigiDesk-bezoekers, terwijl Mariam vooral bezig was met het organiseren van social media-acties. Beiden hebben heel wat ervaring opgedaan met deze opdrachten. ‘‘Ik vond het soms moeilijk systematisch en schematisch te werk te gaan. Nu ik zelf een onderzoek ging uitvoeren, moest ik dit mezelf wel aanleren’’ vertelt Roman.

Mariam: ‘‘Ik heb voor verschillende doelgroepen advertenties op Facebook uitgezet. Van het vooraf bedenken van de bijpassende tekst, het selecteren van de meest geschikte foto’s tot het evalueren van de resultaten. Het zijn allemaal opdrachten waar ik graag meer kennis van op wilde doen en daar heb ik tijdens mijn stageperiode bij Bibliotheek de ruimte voor gekregen,’’ vertelt Mariam trots.

Afwisselend
Naast het werken aan hun eindopdracht waren de twee ook erg actief op uitvoerend gebied. Zo schreven ze artikelen voor op de website en het weblog. Maar ook visueel konden ze aan de bak. Mariam: ‘‘We woonden leuke activiteiten bij, zoals de show van Tosca Menten in het Arsenaaltheater en voorleesochtenden op de scholen. Daar maakten we dan foto’s en filmpjes van.’’ Roman: ‘‘Geen dag zag er hetzelfde uit. De bieb doet echt heel veel! Ik ben bijvoorbeeld ook vaak bij het Tablet Café in Ter Reede geweest. Ik vond het erg leuk om deze activiteiten om te zetten in een verslag.’’

DSC09090

Mariam tijdens het Tablet Café in Ter Reede.

Interviews op Facebook
De twee waren ook verantwoordelijk voor de rubriek #Watleestu op Facebook en Twitter. Hierbij wordt een bezoeker van de bieb in het zonnetje gezet. Middels een kort interview vragen de twee onze bezoekers het hemd van hun lijf. Natuurlijk vooral over hun reden om de bieb te bezoeken “Iedere keer hoorden we weer andere verhalen, echt niet iedereen komt alleen voor boeken. Het blijkt dat veel mensen de bieb ook zien als een studieplek of een plek om anderen te ontmoeten” vertelt Mariam.

Nu het nieuwe schooljaar begint, sluiten Roman en Mariam hun periode bij de Bibliotheek af. Mariam gaat de HBO opleiding Communicatie volgen aan de HZ. Roman gaat op zoek naar parttime werk dat hij kan combineren met het vrijwilligerswerk dat hij doet, namelijk mensen helpen een beter begrip van de Bijbel te krijgen.

Wensen voor de toekomst
Mariam: ‘‘Ik hoop dat Bibliotheek Vlissingen ondersteuning kan blijven bieden aan personen die laaggeletterd zijn of een opstapje in de digitale wereld nodig hebben.’’ Instemmend voegt Roman er aan toe: ‘‘Tijdens het uitvoeren mijn afstudeeropdracht ben ik er wel achter gekomen dat er veel behoefte is aan initiatieven als de DigiDesk en de digitale cursussen. Veel mensen hebben er enorm veel steun aan.’’

Boekentips
Mariam heeft voor deze zomervakantie de Engelse versie van het boek ‘See Me’ van Nicholas Sparks aangeschaft. ‘‘Ik heb tot nu toe alle boekverfilmingen van Nicholas Sparks in de bioscoop gezien en ben een grote fan. Ik vind het leuk dat er in dit verhaal steeds gewisseld wordt van de personages die aan het woord zijn. Zo blijf ik geboeid doorlezen. Het boek is goed te begrijpen en leest lekker weg.’’

Het laatst gelezen boek van Roman is ‘Het Meisje in de Trein’ van Paula Hawkins. ‘‘Het verhaal brengt je elke keer op een verkeerd spoor. Telkens als je denkt te weten hoe het verhaal in elkaar steekt, is er weer een nieuwe twist in het plot. Het blijft spannend tot de laatste bladzijde.’’

Verder is Roman ook zeer te spreken over ‘De Vliegeraar’ van Khaled Hosseini. ‘‘Naast dat ik het verhaal erg goed vind, geeft het boek ook een interessant kijkje in een andere cultuur. Dat maakt het boek ook leerzaam.’’

Boeken Roman en Mariam

Bedankt Marian en Roman, voor jullie geweldige inzet het afgelopen jaar. We zullen jullie missen!

 

Auteur

Rubrieken Activiteiten, Algemeen, Internet

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA