BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 oktober 2016 @ 13:29 door | Geen reacties

Kinderboekenweek succesvol afgesloten met De Kindertemmer

De Kinderboekenweek 2016 werd afgelopen zaterdag afgesloten met een theatervoorstelling van Jacques Vriens in het CCXL Theater. De schrijver deed een uitvoering van zijn eigen boek ‘De Kindertemmer’. De grote zaal was goed gevuld met enthousiaste kinderen en glunderende ouders en grootouders.

Als de lichten worden gedimd is het muisstil in de zaal. Muzikante Fredrike de Winter loopt naar haar vibrafoon en begint de openingsmuziek te spelen. Dan verschijnt kinderboekenschrijver Jacques Vriens op het podium. ‘‘Ik ga een leuk verhaal vertellen’’ begint hij. ‘‘Een verhaal over twee héél vervelende kinderen…’’

Interactief
Het is al snel duidelijk dat het een interactieve voorstelling wordt. Het publiek wordt bij het verhaal betrokken, en de kinderen geven enthousiast antwoord als er een vraag wordt gesteld. Ook wordt er luidkeels meegezongen met de liedjes die Jacques Vriens en Fredrike de Winter samen zingen. Ouders kunnen het niet laten de vrolijke refreinen op z’n minst mee te neuriën.

Levendig
De voorstelling wordt visueel ondersteund door kleurrijke bewegende projecties die bijdragen aan de sfeer. Fredrike zorgt in haar eentje voor alle muziek en geluidseffecten. Ze speelt op verschillende instrumenten, soms zelfs op meerdere tegelijkertijd.

Jacques Vriens kan al net zo goed vertellen als hij schrijft: hij leeft zich helemaal in de personages uit zijn boek. Elk karakter heeft een eigen stem en gebaartjes. Zeker als de gekke ‘kindertemmer’ verschijnt is er gelach te horen vanuit de zaal.

Nagenieten
Als de voorstelling afgelopen is, deelt Jacques Vriens handtekeningen uit. Er staat een lange rij en het publiek neemt de tijd om nog even na te genieten van de opvoering. Kinderen gaan verkleed op de foto als opa en oma in het fotohoekje dat Kinderopvang Walcheren heeft opgezet en er worden kleurplaten uitgedeeld.

dsc01581
Jacques Vriens deelt tientallen handtekeningen uit.

Sem (8 jaar) heeft zeker genoten van de voorstelling. ‘‘Ik heb nog nooit een boek van Jacques Vriens gelezen, maar na deze voorstelling ga ik dat zeker doen’’ vertelt hij. Terwijl hij dat doet pakt zijn vader het boek ‘De Kindertemmer’ uit zijn tas, die hij straks laat ondertekenen voor zijn zoontje.

Heeft papa ook genoten van de voorstelling? ‘‘Het was absoluut geen straf!’’ vertelt hij enthousiast. ‘‘Ik ken Jacques Vriens als schrijver ook heel goed. Ik heb al vaak met plezier uit zijn boeken voorgelezen.’’

Carrière
Als Jacques Vriens klaar is met het uitdelen van handtekeningen is hij bereid wat te vertellen over zijn schrijf- en theatercarrière. Hij vertelt: ‘‘Ik speel al mijn hele leven toneelvoorstellingen. Toen ik kind was, kochten mijn ouders een hotel met een toneelzaaltje. Daar begon het voor mij, want toen begon ik het met schrijven van toneel. Met mijn vrienden voerde ik mijn eigen voorstellingen op.’’

Zijn succesvolle carrière als schrijver begon toen hij nog leraar was in het basisonderwijs. ‘‘Schrijver was destijds meer een hobby. Op een gegeven moment werd de school waar ik lesgaf steeds groter, en dat zinde me niet. Toen besloot ik fulltime schrijver te worden. Veel inspiratie voor mijn boeken haal ik uit mijn tijd als leraar, met name de boeken over meester Jaap. Later ben ik mijn eigen boeken in het theater gaan opvoeren.’’

Afwisseling
Jacques Vriens kan niet zeggen dat hij acteren leuker vindt dan schrijven. ‘‘De afwisseling vind ik juist zo heerlijk. Ik doe een paar voorstellingen en dan ga ik weer in alle rust schrijven. Na een tijdje begint het weer te kriebelen en sta ik weer op het toneel.’’

Benieuwd naar alle foto’s? Bekijk ze op http://bit.ly/Kindertemmer2016.

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA