BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

9 februari 2017 @ 11:00 door | Geen reacties

Schrijfster Anna Woltz over plezier van het lezen

Anna Woltz weet als geen ander hoe belangrijk het is om kinderen al vroeg enthousiast te maken voor lezen. Haar moeder was een echte boekenverslindster en las iedere dag voor. Daardoor kon Anna op jonge leeftijd niet wachten om zelf te leren lezen. Donderdag 2 februari vertelde de schrijfster van bekroonde jeugdboeken als ‘Gips’ en ‘Alaska’ in Boekhandel ’t Spui over haar ervaringen met lezen en schrijven.

Leesstaking
“Als 6-jarig meisje ging ik in leesstaking. Dat kwam door de simpele boekjes op school als ‘Pim zit op een wip’ en ‘Daar komt een mus’.” Thuis was Anna wel anders gewend. ‘‘Mijn moeder las jarenlang prachtige boeken voor. In die boeken gebeurde veel meer dan een mus die kwam aanvliegen. De boekjes over Pim waren voor mij zo’n teleurstelling dat ik in het vervolg weigerde te lezen.”

Baas
Anna verveelde zich echter ‘te pletter’ tijdens de leesstaking en haalde weer een jeugdboek uit de kast. “Ik las daarna veel boeken en begon ook zelf verhalen te schrijven. Dat vond ik best lastig in het begin.” Onder de naam Rebecca Maart schreef Anna wekelijks columns voor de Volkskrant over haar leven op de middelbare school.

Het leven van Rebecca Maart ging niet altijd over rozen. Hoewel ze nooit echte namen gebruikte kwamen haar schoolgenoten er uiteindelijk achter wie de werkelijke schrijfster van de columns was. “De leerlingen waren woedend’’, vertelde Anna, die er nu om kan lachen. “De woede zakte na een aantal weken weg en m’n klasgenoten vroegen op een dag zelfs: wanneer komt er weer een column van je uit? ”

In 2002 was Anna 17 jaar en bracht ze haar eerste boek uit: ‘Alles Kookt Over’. Een boek over kinderen die een restaurant beginnen.

Gouden Griffel
De columns waren voor Anna een snelcursus voor het schrijven van boeken. Inmiddels heeft de schrijfster 21 boeken op haar naam staan, waarvan ze voor ‘Gips’ een gouden griffel won. “Daar had ik nooit van durven dromen”, zegt Anna.

Gips
Tijdens de uitreiking van de gouden griffel bedankte Anna haar zusje op het podium. “Gips speelt zich af in het ziekenhuis. Veel inspiratie deed ik op door de enge verhalen van mijn zusje, zij is arts.”

Boekcover
Nadat Anna een korte omschrijving van haar nieuwste boek ‘Alaska’ geeft, komen er vragen uit het publiek. Een bezoeker merkt op dat de cover van het boek ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ vooral meisjes aanspreekt, terwijl het boek inhoudelijk ook jongens kan boeien. ‘‘Welke invloed heb je als schrijfster op de boekcover?’’

Anna erkent dat de uitgever en zijzelf zich een beetje vergist hadden wat betreft die boekcover. “We hebben ervan geleerd en daarom heeft ‘Alaska’ een cover die hopelijk zowel jongens als meisjes aanspreekt.”

Leesbevordering
Wat moet er volgens Anna gebeuren om meer jongeren aan het lezen te krijgen? Anna geeft haar visie: ‘‘Leukere leesboekjes beschikbaar stellen op school en laat alle kinderen het eerste kwartier op school een stukje lezen. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is dat kinderen zelf hun boeken kiezen. Laat ze lekker Young Adult boeken lezen!’’

Later hoopt de zwangere Anna haar eigen kind het plezier in lezen bij te brengen. Ze zegt: ‘‘Ik ga dit doen net als mijn moeder. Veel voorlezen en ook het goede voorbeeld geven door zelf veel te lezen. Hopelijk neemt mijn kind het over.’’

Bekijk de foto’s van deze inspirerende en intieme bijeenkomst op onze fotopagina.

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA