BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

30 maart 2017 @ 09:50 door | Geen reacties

Nederlands leer je in het Taalcafé

Taalhuis Walcheren organiseert sinds kort iedere maand een Taalcafé in Middelburg en Vlissingen op verschillende locaties. Maar wat is er te doen en voor wie is het bedoeld? We kijken mee in het Taalcafé bij Stichting Dunya in Vlissingen.

Op maandag 20 maart komen 7 mensen bijeen in het Taalcafé in Vlissingen. Het is een ontmoetingsplek voor iedereen die beter Nederlands wil leren spreken. Bij ieder Taalcafé staat een ander thema centraal. Vandaag is ‘voeding’ het thema van de middag.

Drop
Haring, hutspot, stroopwafels, kaas. Docent Ellen laat al deze typische Hollandse producten op plaatjes zien. De vrijwilligster van Dunya zit aan tafel met 3 dames. Het zijn Brigitte uit Zwitserland, Amina uit Marokko en Marjola uit Polen. Ze trekken een vies gezicht bij de haring. “Een lekker dropje dan?”, vraagt Ellen. De dames nemen er allemaal eentje, maar lekker vinden ze het allerminst. “Gauw een slokje thee om het weg te spoelen”, zegt Amina lachend. “Kennen jullie deze?” Ellen haalt de stamppotstamper tevoorschijn. “Een echt Nederlands gebruiksvoorwerp.” Toch kennen de meeste deelnemers dit wel.

1 tegen 100
Marjola woont 9 jaar in Nederland en wil in het Taalcafé haar Nederlandse spreekvaardigheid bijspijkeren. “Alle gesprekken die ik voer gaan in het Pools, zowel thuis als op mijn werk met mijn Poolse collega’s. Mijn Nederlands blijft achter.” Thuis oefenen de deelnemers ook om de taal onder de knie te krijgen. “Ik kijk 1 tegen 100 op televisie en probeer kranten te lezen”, zei Brigitte ijverig.

Amina is bij het Taalcafé om mensen te leren kennen en haar Nederlands te verbeteren. “Ik woon nu 2 maanden in Nederland en ben heel blij hier. In Marokko bereik je alles door geld te geven, in dit democratische land kan dat niet. Iedereen krijgt hier evenveel kansen, dat vind ik heel goed”, aldus Amina.
Tegen het einde van de les schotelt Ellen de deelnemers nog een puzzel voor. Uiteraard met Nederlandse omschrijvingen. En de uitkomst? ‘Kaaskop’. Ellen bedenkt iedere maand weer nieuwe spelletjes en onderwerpen om over te spreken.

Locaties Taalcafé
Stichting Dunya verhuisde eind februari naar de nieuwe locatie aan de Brouwenaarstraat. Janny Berg, oprichtster van Dunya zegt daarover: “Een aantal van onze cursisten bood spontaan hulp aan, zodoende waren we in no time over met al onze spullen. Een heel aardig gebaar van deze mensen.”

Het Taalcafé bij Stichting Dunya is iedere 3e maandag van de maand van 13.15 tot 14.30 uur aan de Brouwenaarstraat. Ook in de ZB in Middelburg (vrijdag van 10.15 tot 11.30 uur) en de Herberg in Vlissingen (donderdag van 14.00 tot 15.30 uur) is er maandelijks een Taalcafé. Deelname is gratis en iedereen mag deelnemen. Aanmelden is niet nodig!

Het Taalcafé is een initiatief van Taalhuis Walcheren www.taalhuiswalcheren.nl

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Educatie

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA