BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 maart 2017 @ 12:20 door | 1 reactie

Richard leerde op latere leeftijd lezen en schrijven

“Leren lezen en schrijven verrijkte mijn leven”

Hoe belangrijk het is om te kunnen lezen en schrijven weet de 46-jarige Richard Bruël als geen ander. Hij was tot voor kort ‘laaggeletterd’, totdat zijn werkgever hem de kans gaf om hier iets aan te doen. “Er ging een wereld voor mij open, ik was ineens niet meer afhankelijk van anderen” zegt hij. Richard is daarom taalambassadeur geworden; hij wil laaggeletterden stimuleren om ook te gaan leren.

Smoesjes
Richard had als kind last van epileptische aanvallen. Deze aanvallen tastten zijn hersenen aan, waardoor het opbouwen van een goed lees- en schrijfniveau voor hem lastig werd. Richard: “Later kreeg ik van artsen te horen dat leren lezen en schrijven voor mij heel moeilijk zou worden. Daarna heb ik ermee leren leven.”
Richard verzon regelmatig smoesjes om zijn laaggeletterdheid te verbloemen. “ ‘Ik heb mijn bril niet bij me, of m’n pen thuis laten liggen dus ik vul die formulieren thuis wel in’. Met dit soort verzinsels kwam ik er vaak mee weg”, zegt Richard. “Ik kreeg ook vragen of ik nooit op school had gezeten. Er heerst onbegrip bij mensen, dat was soms lastig.”

Handig
“Mijn moeder vulde altijd de belangrijke papieren in, dat was voor mij natuurlijk gemakkelijk. Toen zij overleed dacht ik: nu moet ik het zelf leren! Mijn leven is sindsdien enorm verrijkt. Nu ik wel kan lezen en schrijven, besef ik pas hoe ontzettend handig het is in het leven. Ik kan mijn eigen brieven lezen, de reistijden van de bussen zoek ik nu zelf uit en films op televisie met ondertiteling zijn nu gewoon te volgen. Ook helpt het mij in mijn werk verder. Had ik maar jaren eerder leren lezen en schrijven!”

Zelfstandigheid
Als ambassadeur probeert Richard het belang van naar school gaan te laten zien aan laaggeletterden. “Als je iets wilt bereiken in het leven moet je kunnen lezen en schrijven. Analfabeten en laaggeletterden moeten hun eventuele schaamte over boord gooien als ze gaan studeren. Je krijgt zoveel meer zelfstandigheid terug, het is echt een verademing.”

Richard woont als taalambassadeur diverse lezingen bij waar hij ook een woordje doet. “Mensen zoals ik weten hoe het is om op latere leeftijd ineens te kunnen lezen en schrijven, wij kunnen als geen ander het verhaal overbrengen. Als ik als ambassadeur 20 laaggeletterden aan het lezen en schrijven krijg, is mijn missie geslaagd!” In 2016 opende Richard als taalambassadeur het Taalhuis Walcheren in de ZB in Middelburg. Het Taalhuis is voor alle inwoners van Walcheren die moeite hebben met lezen, spreken of schrijven in het Nederlands. Ook in Bibliotheek Vlissingen is een Taalhuis ingericht.

Kijk voor openingstijden op www.taalhuiswalcheren.nl

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden , , ,

Reageren

One thought on “Richard leerde op latere leeftijd lezen en schrijven

  1. Rob Lodeweges schreef:

    Complimenten voor het feit dat Richard op latere leeftijd alsnog heeft leren lezen en schrijven, maar vooral dat hij ook nog eens taalambassadeur is geworden: een hele knappe prestatie. Ik ben zelf taalvrijwilliger in Almelo en dit spreekt mij enorm aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA