BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 juni 2017 @ 10:05 door | 2 reacties

Taaldocent geeft Nederlandse cultuur mee aan studenten

Wim Bos

Wim Bos is taaldocent en staat iedere dinsdagochtend in het Taalhuis van de ZB voor een klas met niet-Nederlandstalige volwassenen. De groep bestaat uit 5 tot 10 leerlingen afkomstig uit de hele wereld. Wim: “We praten veel, waarbij ik zoveel mogelijk vragen stel.” Geen les is hetzelfde bij deze taaldocent, hij heeft creatieve lesmethodes om de Nederlandse taal eigen te maken bij zijn studenten.

Staatsinrichting
De ZB verzorgt taallessen op verschillende niveaus. Er zijn momenteel 6 groepen en Wim heeft samen met een andere taaldocent de groep met het hoogste niveau. “Mijn compagnon geeft les op donderdag en maakt een verslag daarover, zo doe ik dat ook voor haar. Dat werkt prima.”

“Voor mijn lessen maak ik regelmatig gebruik van recente artikelen. Hier praten we over en ik maak dictees over het onderwerp. Maar soms kan het ook heel anders lopen; laatst gaf ik een lesje staatsinrichting. Naast de taal, vind ik de Nederlandse cultuur ook belangrijk om mee te geven. We bespreken hoe de studenten in hun land de feestdagen beleven en welke tradities zij daarbij hebben. Heel interessant allemaal”, aldus Wim.

Overwinning
Vanuit het buitenland settelen in een ander land is vaak niet eenvoudig. Wim kan het weten, hij woonde tijdens zijn kindertijd 10 jaar in Indonesië. “Op mijn 12e kwam ik weer terug in Nederland, ik voelde mij een buitenlander en was niet op mijn gemak hier. Ik kan mij goed voorstellen hoe mijn studenten zich voelen hier. Stel je voor als je uit Hong Kong hier komt; ga er maar aanstaan om hier de bus te pakken, een afspraak met de dokter te maken of een woning te regelen.”

“Soms kan ik echt trots zijn op mijn studenten”, vertelt Wim verder. “Laatst had ik een Braziliaanse vrouw in de klas. Ze sprak al behoorlijk goed Nederlands met een Zeeuws accent, heel grappig. Ze vertelde dat ze voor het eerst de huisarts had gebeld. Een hele overwinning voor haar! Dat is prachtig om te horen.”

Genen
Voor zijn pensioen werkte Wim bij de gemeente als hoofd van de afdeling Burgerzaken, Onderwijs en Welzijn. Deze baan lag niet in de verwachting, want het onderwijs zit veel meer in zijn genen. “Mijn halve familie stond voor de klas, maar dat leek mij niks. Nu besef ik dat ik het lesgeven stiekem best leuk vind”, lacht Wim.

Taalgevoel
Wim verzorgt ook de intake met nieuwe studenten. ”Met testjes bepalen we het niveau van deze mensen en dan delen we ze in de juiste groep in.” Wim is blij met zijn vrijwilligerswerk bij de ZB. “Als je een beetje taalgevoel hebt en je kunt lesgeven voor een groep, dan is het een hele leuke job.”

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Educatie

Trefwoorden , , , ,

Reageren

2 thoughts on “Taaldocent geeft Nederlandse cultuur mee aan studenten

  1. Caroline schreef:

    Hi,

    Ik wil graag inschrijving voor de taalles. Wanneer en waar is de intake?

    1. x schreef:

      Beste Caronline, kom eens langs bij het Taalhuisloket in de bibliotheek in Vlissingen of Middelburg. Daar helpen ze je graag verder http://www.taalhuiswalcheren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA